Sari la conținut

Îngrijirea pielii în sezonul rece. Recomandări pentru femeile însărcinate

Pielea, în mod special iarna are nevoie de atenţia noastră deosebită pentru a compensa xeroza (uscăciunea) ce apare în condiţiile variaţiilor de temperatură şi a umidităţii scăzute. Trebuie să utilizăm produse blânde pentru spălat şi loţiuni/creme emoliente, reparatoare. În timpul sarcinii aceste lucruri pot fi uşor pronunţate, tocmai de aceea femeile însărcinate trebuie să utilizeze pe toată suprafaţa corporală, de două ori pe zi, un produs restructurant şi emolient ce menţine pielea hidratată şi reface filmul hidro-lipidic protector. Iată ce alte recomandări am primit de la Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie.

În timpul sarcinii, datorită variaţiilor hormonale, pielea este influenţată la nivel structural şi pot apărea o serie de suferinţe, unele mai importante altele deja în sfera patologiilor (bolilor). Există această sensibilitate a pielii pe care în mod obişnuit o pot combate cu success doamnele însărcinate prin utilizarea unui produs de curăţare blând şi a unei creme emoliente zilnic. Această sensibilitate se manifestă prin apariţia mai uşoară a eritemului (roşeaţa), pielea poate fi uscată/deshidratată, uneori cu leziuni, chiar pruriginoasă (mâncărime asociată).

Afecţiuni pot apărea în timpul sezonului rece

Afecţiunile associate sarcinii sunt induse în mod special de imunosupresie (scăderea apărării immune a organismului) în această perioadă, iar în aceste condiţii se pot dezvoltată afecţiuni infecţioase (virale în mod special, precum papiloamele/verucile vulgare sau chiar fungice). Pielea, în general, asociază o stare generală de sensibilitate, suplimentar suporta şi variaţii de dimensiuni în anumite zone ce pot induce, în timp, apariţia vergeturilor. Acestea pot fi tratate cu succes sau chiar se remit spontan după naştere. Sunt şi o serie de problem importante de sănătate ce se pot petrece, cu asocierea unor afecţiuni de organe şi de aceea se impune o monitorizare riguroasă a sarcinii.

Care sunt remediile recomandate?

Atitudinea recomandată este de a adapta măsurile generale de îngrijire, precum cele deja descrise anterior, prin folosirea unei soluţii blânde de curăţare şi utilizarea cremelor emoliente dimineaţa şi seară. Nu trebuie să neglijeze zona abdominală supusă variaţiei importante de dimensiuni, ce necesită utilizarea unui produs local dedicat, pentru a susţine elesticitatea pielii şi a preveni apariţia vergeturilor.

Când este cazul unei vizite la medicul dermatolog?

Vizită la medical specialist dermatolog se impune atunci când apar leziuni cutanate, ce necesită un diagnostic exact şi stabilirea unei conduite terapeutice corecte pentru a le trata corect, în absenţa acestei atitudini, lucrurile pot lua amploare, fiind mai greu de controlat/tratat.

Atenție la lumina soarelui reflectată de zăpadă!

Extrem de importantă este prevenţia împotriva radiaţiilor ultraviolete inclusive în sezonul rece, iar fotoprotecţia se realizează pe tot parcurcul anului cu factor 50 şi reaplicare la 3 ore, cu atât mai mult în sarcina cu cât pot apărea pigmentările asociate, precum melasma (pigmentarea facială) ce este indusă de dezechilibrele hormonale dar declanşată de expunerea la soare. Nu doar copiii sau femeile însărcinate trebuie să realizeze protecţie solară, fiecare dintre noi trebuie să utilizăm factor de protecţie inclusiv în timpul iernii.

►Citește și Protecție solară pe timp de iarnă. Ce efecte are zăpada

Alimente beneficii pielii în sezonul rece

Trebuie să avem o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, bogată în fibre, vitamine, aport de lichide echilibrat. Ne sunt necesari nutrienţii esenţiali, vitaminele şi apă pentru a păstra nivelul de hidratare şi calitatea pielii în acest anotimp în care aceasta este în suferinţă. Este perioada exceselor iarnă, dar trebuie să avem grijă la efectele asociate acestora şi să nu uităm că o alimentaţie sănătoasă ne menţine sănătatea organismului nostru şi a pielii deopotrivă!

În plus, produsele de îngrijire ce fac parte din rutina zilnică sunt cele care nu trebuie să lipsească din arsenalul fiecăruia dintre noi. În această perioadă cremele emoliente uneori restructurante trebuie să ne fie aproape, produsele blanade de îngrijire, cremele hidratante pentru faţă şi obligatoriu fotoprotecţia!

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!