Sari la conținut

Insarcinata si singura

Semnul plus la un test de sarcina poate fi  infricosator atunci cand ai ramas de una singura. Ceea ce trebuie sa faci este sa realizezi ca nu esti niciodata singura! Cu sprijinul prietenilor și al familiei și urmand exemplele femeilor care au trecut inaintea ta prin asta, vei reusi cu siguranta sa te descurci.

Da  vestea cea mare

Vestea despre o noua sarcina este primita de obicei cu bucurie de toata lumea. Dar cum vei spune oamenilor ca esti decisa sa duci la capat o sarcina pe cont propriu, fara implicarea tatalui copilului? Ai nevoie de incredere in fortele proprii si de siguranta ca cei care te iubesc iti vor sta aproape orice decizie vei lua.

Bineinteles, te poti astepta la reactii din cele mai diferite. Oameni pe care ii crezi neconditionat alaturi pot fi nefericiti din cauza deciziei tale, iar oameni pe care nu te asteptai sa ii ai alaturi pot fi entuziasmati si iti vor oferi tot sprijinul lor. Reactiile negative in cazul celor dragi pot fi explicate prin prisma faptului ca isi fac griji pentru cariera ta, studiile tale, stabilitatea ta financiara. Lasa-i sa se acomodeze cu ideea si ii vei avea cu siguranta alaturi, mai ales daca le propui sa joace un rol activ in viata copilului tau.

Construieste in jurul tau un cerc de incredere

Ai nevoie pe perioada sarcinii si pentru cea de dupa sarcina de un grup de oameni care sa te incurajeze, sa te sustina si sa te ajute daca ai nevoie. Alege-ti pe spranceana oamenii pe care ii vrei alaturi si primeste-i doar pe cei care iti insufla incredere in fortele proprii si au o atitudine pozitiva. Cei care isi varsa neincrederea si dezacordul in sufletul tau nu au ce cauta in cercul tau de incredere. Atitudinea negativa duce la anxietate si stres, de care nu ai nevoie in timpul sarcinii. Pastreaza cu acestia o legatura cordiala, dar nu sta foarte aproape de ei, chiar daca este vorba de membri ai familiei. Vei putea relua legaturile stranse mai tarziu.

Anxietatea

Sarcina este pentru orice femeie o perioada in care sentimentele se afla intr-un adevarat montaigne russe. Te poti simti coplesita de fericire, iar in minutele urmatoare poti plange de deznadejde. Vina o poarta hormonii care ating niveluri mari in timpul sarcinii si iti influenteaza starea de spirit. La tine, se vor adauga emotiile date de faptul ca urmeaza sa cresti un copil de una singura. Cel mai bine este sa lasi emotiile sa treaca prin tine si in acelasi timp sa le analizezi la rece. Vei vedea ca in cazul celor mai multe, frica pe care o resimti este nejustificata. Incearca intotdeauna sa privesti partea plina a paharului si sa te vizualizezi cu bebelusul in brate. Te va ajuta cu siguranta!

Aspectele financiare

Te vei simti paralizata de intrebarile legate de cresterea si intretinerea copilului. In prima faza vei avea senzatia ca nu vei fi capabila sa te descurci cu munca si sa te ocupi de toate aspectele financiare dintr-un singur salariu. Este momentul sa lasi deoparte grijile si sa te apuci sa faci calcule. Cauta din timp cele mai bune solutii pentru tine si copilul tau. Gandeste-te daca vrei sa te intorci la serviciu sau sa lucrezi de acasa si sa stai cu cel mic. In primul caz cauta din timp bone, pe care sa le intervievezi si pe care sa le alegi pentru perioada cand te vei reintoarce la serviciu. Exista solutii pentru fiecare scenariu, totul este sa nu intri in panica si sa iti calculezi bine toate optiunile. Odata ce ti-ai stabilit un buget si un plan vei fi linistita si fericita! De asemenea, intereseaza-te despre ajutoarele financiare pe care le poti primi ca mama singura.

Tatal si copilul

In cazul in care tatal isi manifesta dorinta sa aiba legatura cu copilul, pastreaza cu el o relatie cordiala. Stabileste cu el concret cum isi va ajuta copilul, atat din punct de vedere financiar, cat si prin implicarea in viata lui. Puteti face un program de vizite inca de pe acum.

Planul de nastere

Nu te gandi cu tristete ca vei merge sa nasti singura! Vei avea alaturi prietenii si familia si, in cele din urma, nasterea este o experienta solitara pentru orice mama. Capul sus si toate vor decurge bine. Ca sa stai linistita, fa-ti din timp un plan pentru nastere. Alege spitalul sau clinica, alege metoda de nastere, vorbeste pe larg cu medicul tau si organizeaza iesirea din spital cu ajutorul prietenilor. Tot cu ajutorul cercului de incredere va trebui sa faci un plan pentru primele saptamani cand te vei reintoarce cu copilul acasa. Vei avea nevoie de sprijin la inceput si de aceea este bine sa stabilesti un program de vizitare, cine iti va face cumparaturile, cine te va duce pe tine si pe copil la medic etc.

Mai puternica

Vei vedea ca, odata ce ai luat toate deciziile de mai sus, te vei simti mai puternica, mai libera si mai increzatoare in fortele proprii. Nu are de ce sa iti fie teama! Bebelusul tau va insenina fiecare zi a noii tale vieti de mamica. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!