Sari la conținut

Lipsa somnului, în perioada postpartum. Cum afectează privarea de somn corpul și creierul

După nașterea bebelușului, multe dintre mămici se simt de parcă se transformă în niște zombie, iar pentru multe dintre ele, privarea de somn devine cronică.

Somnul insuficient sau somnul întrerupt, pe o perioadă lungă de timp, îți poate afecta considerabil starea de sănătate.

„Mai puțin de șase ore de somn pe noapte reprezintă o privare acută”, spune Robyn Stremler, asistent medical și profesor la Facultatea Lawrence S. Bloomberg de la Universitatea din Toronto, ale cărei cercetări se concentrează pe somn și educație parentală.

„Știm că adulții funcționează cel mai bine între șapte până la opt ore de somn pe noapte, dar când somnul este mai puțin de șase ore pe noapte, începem să vedem o scădere a performanței”, adaugă ea.

► Citește și: 8 moduri de a ajuta, cu adevărat, o proaspătă mămică

Privarea de somn și simptomele fizice

Fiecărei mame de copil mic i s-a spus, la un moment dat: „Arăți obosită”. Te simți de parcă ai îmbătrânit cu 10 ani într-un singur an. Fața ta pare palidă, pielea nu mai este la fel de elastică și ai cearcăne. Potrivit Lisei Kellett, dermatolog din Toronto, există dovezi prin care privarea de somn are ca rezultat scăderea producției de colagen a pielii. De asemenea, persoanele care dorm prea puțin tind să aibă tensiune arterială mai mare.

Când te confrunți cu privarea de somn, tinzi să faci alegeri alimentare necorespunzătoare și vei consuma alimente cu conținut mai mare de grăsimi și zahăr. Așadar, există o legătură între lipsa somnului, un metabolism mai lent și creșterea în greutate, precum și fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Alte simptome fiziologice includ vedere încețoșată, amețeli și crize oculare. De asemenea, ai de trei ori mai multe șanse de a răci atunci când dormi prea puțin, deoarece sistemul imunitar este afectat.

► Citește și: Ai nevoie de o pauză, mamă, pentru a nu-ți pune viața pe pauză permanentă

Un studiu din 2011, publicat în revista medicală Behavioral Sleep Medicine, a constatat că lipsa de somn poate duce la ceea ce unii au numit „efectul zombie” la părinți. Un studiu similar, publicat în 2013 în jurnalul Sleep, a descoperit că privarea de somn te poate face să arăți mai trist, pentru că ai ochi umflați, mai roșii, cearcăne mai întunecate sub ochi, piele palidă, mai multe riduri la nivelul ochilor și a gurii.

Privarea de somn și efectele cognitive

Când Conor Wild, un asociat de cercetare la Institutul pentru Creier și Minte de la Universitatea Western, Ontario, a aflat că el și soția sa urmau să devină părinți de gemeni, au început să se gândească la viața cu gemeni, dar și la programul lor de somn și odihnă. Această analiză personală a stimulat cercetările sale recente, care au inclus un sondaj controlat de peste 10.000 de persoane care au raportat date despre calitatea și durata somnului lor.

Wild și echipa sa au descoperit că a privarea de somn, mai puțin de șapte sau opt ore pe noapte în ultima lună, este asociată cu o scădere a capacității mentale.

Privarea de somn și sănătatea mentală

Pe lângă simtomele fizice și cognitive, privarea de somn poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale.

„Dispoziția scăzută poate apărea chiar și cu o singură noapte de somn prea puțin, iar în cazul persoanelor care se confruntă cu privare de somn cronică, această problemă se agravează în timp”, spune Stremler.

„Știm, de asemenea, că există o legătură între lipsa cronică de somn și dezvoltarea unor boli mentale diagnosticabile, cum ar fi depresia și anxietatea”, adaugă Stremler.

► Citește și: Mama în al patrulea trimestru de sarcină

Reglarea emoțională și capacitatea de a face față situațiilor prin care trece un proaspăt părinte sunt afectate atunci când somnul este limitat, ceea ce înseamnă că părinții obosiți sunt mai predispuși să fie mai ușor iritabili.

Dacă și tu te confrunți cu privarea de somn, trebuie să încerci să faci din somn o prioritate. Stabilește împreună cu partenerul tău un program, astfel încât să puteți să vă odihniți amândoi.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!