Sari la conținut

Mirosurile neplacute ale gravidei

Odata cu sarcina nu vei avea parte numai de lucruri placute.  Schimbarile hormonale iti vor schimba corpul mai profund decat te astepti, dar cu un singur scop: sa il pregateasca pentru a creste un bebelus sanatos.

Daca printre efectele pozitive ale schimbarilor hormonale se numara o piele mai frumoasa si un par mai bogat si mai lucios, nu acelasi lucru il poti spune despre pilozitatea excesiva de pe corp, despre insomnii sau despre picioarele umflate.

Si totusi, exista ceva mai rau decat toate cele de mai sus: mirosurile corporale.

Este posibil sa resimti incepand cu saptamana 7-8 ca incepi sa mirosi diferit. De multe ori sunt cei din jurul tau cei care incep sa simta aceste mirosuri si iti vor atrage atentia.

Transpiratia

In timpul sarcinii, cele mai multe femei nu numai ca vor avea un miros corporal diferit, dar vor si mirosi mai tare. De vina sunt hormonii de sarcina care iti schimba chimia corpului si ca atare si mirosul. Este posibil sa vezi de asemenea ca vei incepe sa transpiri din locuri care inainte nu produceau pic de transpiratie: cum ar fi intre sani.  Nu sunt excluse nici transpiratia palmelor sau a picioarelor, cu sau fara un miros pregnant.

Din nefericire, transpiratia gravidelor miroase destul de urat si vei fi nevoita sa iei cateva masuri de preventie. Va trebui sa elimini din dieta ta usturoiul si alimentele picante care pot contribui la mirosul neplacut. Ca metoda de absorbtie a transpiratiei cele mai bune sunt produsele pe baza de pudra, care absorb si neutralizeaza mirosurile neplacute. Si, bineinteles, bai mai dese.

Vestea buna este ca odata ce bebelusul va iesi la lumina soarelui, problemele cu transpiratia vor disparea.

Mirosul vaginal

Mda, nu suna placut insa este posibil ca in sarcina, secretiile tale vaginale sa capete un miros puternic si neplacut.  Este posibil sa miroasa atat de puternic incat vei crede ca ai o infectie vaginala: cu toate acestea nu vor exista scurgeri sau senzatii de arsura. De vina sunt exclusiv hormonii de sarcina care duc la schimbarea compozitiei chimice a fluidelor pe care le elimini din organism.

Nu vei avea de ales decat sa faci bai mai dese insa va trebui sa eviti sa cureti excesiv zona sau sa faci spalaturi vaginale deoarece acestea ii pot dauna bebelusului.  Si in nici un caz sa nu folosesti deodorante intime in aceasta perioada: pot afecta bebelusul.

Mirosul urinei

De parca transpiratia si scurgerile vaginale nu erau de ajuns, si urina ta este posibil sa isi schimbe mirosul. Desi urina nu miroase puternic in mod normal, ea contine amoniac, un reziduu al catorva procese chimice din organism. In timpul sarcinii, daca nu bei destula apa, este posibil sa te deshidratezi mai usor (ai si un bebelus de care trebuie sa ai grija!) si astfel urina poate deveni mai concentrata si poate contine niveluri mai mari de amoniac care se pot simti mai usor.

Citeste aici mai multe despre cauzele mirosului urinei. 

In timpul sarcinii rinichii produc mai multa urina ca raspuns la hormonii de sarcina. Uneori o schimbare de miros al urinei poate indica o infectie sau o problema. Daca mirosul persista si dupa ce ai reglat cantitatea de apa bauta, vorbeste cu medicul tau si spune-i despre aceasta problema.

Ce este de facut

  • In primul rand trebuie sa ai o igiena corporala mai riguroasa, dar in acelasi timp blanda,fara produse care curata puternic si care contin chimicale daunatoare.
  • Trebuie sa bei apa multa pentru a dilua urina si transpiratia.
  • Si, nu in ultimul rand, sa te inarmezi cu rabdare si sa iti amintesti ca toate aceste mirosuri neplacute vor disparea dupa sarcina.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!