Sari la conținut

Mituri despre alimentație, în sarcină

Sarcina este etapa din viața unei femei care se caracterizează prin numeroase schimbări. Nutriția este foarte importantă în timpul sarcinii, deoarece favorizează dezvoltarea corectă a bebelușului. Din acest motiv, există multe mituri în ceea ce privește alimentația, în timpul sarcinii.

Cu siguranță ai auzit mituri despre alimentație, în timpul sarcinii, mituri pe care le-ai crezut sau poate nu. Iată câteva dintre ele:

Trebuie să mănânci pentru doi

Este cel mai des întâlnit mit - pentru ca bebelușul să se dezvolte corespunzător, mămica ar trebui să mănânce de două ori mai mult. Greșit. Bebelușul are nevoie de nutrienți, însă alimentația mamei se bazează pe calitate, nu pe cantitate. Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina progresează, nevoile nutriționale cresc, rezultând creșterea poftei de mâncare. Acest lucru se întâmplă, de obicei, începând cu luna a șasea.

► Citește și: Pot mânca femeile gravidele fructe de mare și pește?

În perioada sarcinii este important să consumi o varietate de alimente sănătoase și de calitate. De asemenea, este important să îți iei toți nutrienții în cantitate suficientă, în special acid folic, iod și fier.

Dacă ești supraponderală, este un moment bun pentru a pierde în greutate

Deși este adevărat că supraponderalitatea sau obezitatea pot afecta negativ sarcina și viitorul copil, nu există niciun motiv pentru dietă. Prin restricționarea aportului caloric este posibil ca organele fătului să nu se dezvolte corespunzător.

► Citește și: Idei de meniuri pentru femeile gravide

Este indicat să slăbești înainte de a rămâne însărcinată. În acest fel, vei avea mai puține complicații, iar bebelușul va avea un risc mai mic de a suferi anumite afecțiuni precum diabet, hipertensiune sau supraponderalitate.

Cu cât consumi mai puțini carbohidrați, cu atât riscul de diabet gestațional scade

Diabetul gestațional apare la 3-9% dintre femeile aflate la jumătatea sarcinii. Este rezultatul unei reduceri a sensibilității la insulină și implică o creștere a nivelului de glucoză din sânge, deoarece organismul nu poate metaboliza în mod corespunzător alimentele bogate în carbohidrați.

► Citește și: Consumul de ouă, în timpul sarcinii: beneficii și riscuri

Pe de o parte, există cele cu absorbție rapidă, care sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de zaharuri simple. Majoritatea dintre ele sunt adăugate la produse pentru a le îndulci, iar altele sunt prezente în mod natural în fructe, legume și lapte.

Pe de altă parte, zaharurile cu absorbție lentă sau zaharurile complexe fac parte din fibra prezentă în cerealele integrale, fructele, legumele și leguminoasele. Luând în considerare această clasificare, dovezile științifice arată că o dietă cu indice glicemic scăzut (fără zaharuri simple) reduce glicemia și crește sensibilitatea la insulină.

► Citește și: Top 15 super-alimente pentru sarcină

Prin urmare, este important să acorzi prioritate consumului de legume, fructe, nuci și leguminoase, deoarece fibrele acționează ca un factor de protecție împotriva diabetului gestațional. Același lucru este valabil și pentru proteinele de origine vegetală, prezente în leguminoase precum năutul și lintea. Experții recomandă, de asemenea, activitate fizică regulată, atât înainte cât și în timpul sarcinii.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!