Sari la conținut

Multe gravide nu sunt avertizate impotriva toxinelor

Un studiu efectuat in Statele Unite arata ca prea putini obstericieni isi avertizeaza pacientele sa fie atente la toxinele din mediu care ar putea sa afecteze sanatatea bebelusilor lor.

Studiul a fost efectuat de Universitatea din California prin intermediul specialistilor lor din programul Reproductive Health and the Environment. Medicii acuza in principal lipsa de informatie si de studii.

Se stie astazi ca exista o serie de factori de mediu care afecteaza sanatatea copiilor nenascuti, insa unul din motivele pentru care femeile nu sunt informate corect de catre medicii lor asupra posibilelor efecte este dat de lipsa de studii consistente in domeniu la nivel mondial. Medicii spun ca nu pot oferi informatii probabile si au nevoie de studii solide, cu informatii verificate.

Peste 80% dintre respondentii studiului (medici obstericieni) au fost de acord ca medicul are un rol important in ajutarea pacientilor de a reduce expunerea la toxinele din mediul in care traiesc, insa nu stiu prea multe despre aceasta pentru a putea face recomandari ferme viitoarelor mame.

Una dintre co-autoarele studiului, dr Jeanne Conry (fost presedinte al American Congress of Obstetricians and Gynecologists) spune ca “nu stim unde sunt folosite cele mai daunatoare chimicale, cum suntem expuse la ele si care sunt riscurile pentru sanatatea noastra”. Autorii studiului spera ca povara demonstrarii toxicitatii sau ne-toxicitatii unui produs sa nu mai cada exclusiv in sarcina producatorului, ci sa inceapa sa se faca studii si de catre specialistii in sanatate.

Pentru studiu, cercetatorii au intervievat 2500 de obstetricieni din Statele Unite si au aflat ca numai unul din cinci isi intreaba pacientele despre expunerea la substante chimice toxice si numai unul din 15 este informat despre efectele reproductive negative ale acestor toxine.

Multi doctori au spus ca pacientii lor au deseori mai multe probleme presante de sanatate cum ar fi dieta deficitara, lipsa de exercitii fizice, afectiuni cum ar fi obezitatea si diabetul.

Studiul a aflat totodata ca multi obstericieni nu au vrut sa isi sperie pacientele in legatura cu sutele de substante chimice regasite acasa sau la locul de munca pentru ca este practic imposibil sa le evite.

Oricum, cercetatorii au evidentiat faptul ca exista lucruri pe care doctorii le pot face pentru a-si ajuta pacientii, chiar si cu acest control minim pe care il avem asupra mediului in care traim si lucram.

Dr. Naomi Stotland, profesor asociat al departamentului de obsterica, ginecologie si stiinte de reproducere de la UCSF,  arata una dintre caile pe care ar putea sa le urmeze medicii: “multe expuneri la factorii din mediu nu pot fi evitate. De aceea, sfatuim femeile asupra substantelor care sunt cel mai probabil sa le faca rau si le oferim cai practice de a reducere expunerea la acestea” a explicat ea.

 

Puteti citi despre substantele periculoase din casa aici: 

De ce trebuie sa nu bei din sticle de plastic in sarcina.

Chimicalele si sarcina

Substantele care iti pun in pericol sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!