Sari la conținut

Repaos la pat! Ce ma fac?

Inainte de a te arunca in pat, ar fi bine sa stii cand este recomandat repaosul la pat si care sunt limitarile sale.

Daca doctorul iti prescrie repaos la pat, vei presupune ca este de neevitat si complet. De obicei, medicii recomanda repaosul la pat atunci cand exista un risc de nastere prematura sau mama are tensiune arteriala ridicata.

Este probabil ca, in cazul in care astepti gemeni (sau mai multi copii), sa ti se fi recomandat deja repaos la pat din cauza sanselor crescute de travaliu prematur sau alte complicatii. Desi recomadarea de repaos la pat este obisnuita – aproape una din cinci femei se confrunta cu repaosul la pat intr-un anumit moment al sarcinii – nu exista inca studii solide in care sa se demonstreze eficacitatea de ajutor in cazul acestor situatii.

Specialistii recomanda sa te interesezi exact pentru ce ti s-a prescris repaos la pat si ce crede doctorul ca va obtine cu aceasta. Daca intelegi exact despre ce este vorba va fi mai simplu sa accepti repaosul la pat sau sa iti dai seama de limitarile pe care le ai.  

Daca medicul tau hotaraste ca este necesar repaosul la pat, intreaba exact ce poti si ce nu poti face in timpul in care esti “tintuita” in pat. Pentru unele femei, inseamna doar reducerea stresului prin scaderea nivelului activitatii pentru cateva zile (de altfel, foarte util pentru orice femeie gravida). Pentru altele, situatia este mai complicata si vor trebui sa stea in pat 24 de ore pe zi, 7 zile din 7 pentru cateva saptamani sau chiar luni.

Trebuie insa sa stii ca repaosul total ridica la randul sau anumite probleme.  Statul indelung in pat creste riscul producerii de cheaguri de sange si duce la pierderea de masa osoasa. Din acest motiv, multi medici sunt reticenti la repaosul total.

Repaosul la pat are diferite grade de “strictete” si de aceea este neaparat necesar sa iti intrebi medicul exact ce ai voie si ce nu ai voie sa faci. Daca iti recomanda repaos total, incearca sa afli ce inseamna aceasta. Ai voie sa faci un dus, sa faci treburi usoare prin casa sau trebuie sa stai non-stop in pat cu scurte vizite la toaleta? Repaosul la pat este diferit privit si de medici, de accea trebuie sa intelegi pentru ce iti recomanda acest repaos si sa judeci singura (in liniile generale date de medici) ce poti si ce nu poti face.

Statul in pat poate fi extrem de obositor, mai ales daca esti o persoana activa. De aceea, organizeaza in asa fel incat sa ai un program si in aceasta perioada grea. Cheama-ti prietenele in vizita, cumpara-ti online carti bune si uita-te la filme. Nu uita sa citesti carti despre perioada sarcinii si sa faci planuri pentru noul membru al familiei.

Incearca sa gandesti pozitiv tot timpul si gandeste-te ca efortul tau va primi cel mai frumos cadou in final!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!