Sari la conținut

Sfaturi de la specialist: pregatiri pentru nastere

D-na Cristina Rus, de la academiaburticilor.ro, a fost pentru o saptamana specialistul vostru in educatie prenatala Lamaze. Am strans pentru voi cateva dintre sfaturile generale pe care ni le-a dat.

 

1. In timpul sarcinii - alegerile potrivite

In sarcina apar multe schimbari anatomice si fiziologice, iar durerile de spate sunt disconforturile cele mai frecvente si de aceea este foarte important sa faceti gimnastica de gravide daca sunteti fara probleme medicale, plimbari si schimbari dese de pozitie chiar daca lucrati la birou. Pentru ca o data cu cresterea burticii apare si miscarea oaselor si si modificarea greutatii care solicita coloana si picioarele.

Nu cred ca sunt retete neaparat pentru gravide ..eu zic ca mai degraba se pot combina alimente pe care le tolereaza fiecare tocmai din aceste cauze de greturi sau pofte. Ti-as recomanda sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete pentru ca iti dau energie , iar carnea incearca sa nu o prajesti ci sa o pregatesti in cuptor, pentru ca mancarurile grase , prajelile si dulciurile produc greturi si arsuri stomacale.
 
Hemoroizii fac parte din disconforturile foarte des intalnit la gravidute. Eu as recomanda in primul rand evitarea constipatiei prin alimentatie (cum spuneau si fetele din raspunsurile anterioare) cu sucuri de mere, portocale (stoarse in casa), prune uscate, miere si evitarea orezului, morcovului fiert, a cascavalului si uscatelelor de genul biscuiti, sticksuri.
De asemenea un lucru important este exersarea exercitiilor Kegel pentru o mai buna circulatie.
 
Ganditi-va la bebe si defocalizati-va de la faptul ca va doare, incercati lucruri care sa va faca placere. Trebuie sa fiti pozitive si solutii exista...
 
 
2. Nasterea - tehnici de reducere a durerii
 
Se pot adapta metodele de relaxare si la spital...se pot face dusuri si in timplul travaliului la dusul aferent salonului, poti de exemplu sa-ti iei un prosopel imbibat intr-un parfum sau esenta sau ceva care te relaxeaza, muzica preferata poti s-o asculti la un MP3, de asemenea poti sa-ti pui prosopele mici sa-ti pui comprese cu apa calda sau rece depinde cum preferi si pe zonele pe care le simti ca te-ar putea linisti, sa te gandesti la amintiri placute care sa-ti focuseze atentia pe ceva placut, masajul binenteles, poti chiar sa-ti iei fata de perna a sotului, sau pijamaua sa-i simiti mirosul lui daca nu poate fi prezent, un album cu poze dintr-o vacanta care ti-a fost draga...si exemplele ar putea contiua.
 
Vis a vis de respiratii -  sunt 4 mari categorii de respiratii cu care poti jongla in functie de cum simti in momentul acela si anume:
1 -respiratia de curatare: la inceputul fiecarei contractii trageti aer adanc in piept pe nas si il dati afara pe gura cu un expir pe care sa-l auda si cei din jur
2-respiratia abdominala, rara : inspirati adanc pe nas permitand burtii sa se umfle inaintea pieptului expirati usor pe gura printre buze (foarte benefica in timpul travaliului)
3-respiratia hi-hi :inspirati pe gura printre buze (cu un usor zambet) faceti un usor sunet "hi" , concentrati-va mai mult pe expir decat pe inspir
4 -respiratia modificata : trageti aer adanc in piept si expirati-l in 4 reprize scurte (inspir-expir-expir-expir-expir) se foloseste oricand in speta in travaliul activ. 
 
Nasterea in spital este inconjurata de proceduri medicale si este preferabil ca ele sa fie cat mai putine. Se iau in calcul si primele proceduri care se fac in momentul in care se ajunge in spital si anume: clisma, rasul parului pubian, prinderea unei linii intravenoase, monitorizarea fetala continua etc. pentru ca s-a demonstrat ca incepand cu acestea gravidei i se produce stres si nu ajuta travaliului.
Participand la cursurile de educatie prenatala Lamaze inveti multe lucruri prin care stii ce sa faci si cu durerea in timpul travaliului , in ce moment sa mergi la spital si la ce sa te astepti sa nu fie necesare epidurala, epiziotomia si multe alte proceduri medicale.
 
 
3. Cursuri Lamaze - ce ofera
 
Este important sa fii documentata cu informatie pertinenta si de calitate, de aceea recomand cursurile prenatale Lamaze. Pe langa faptul ca tot ce se invata acolo este bazat pe dovezi clare mai ai si posibiltatea sa socializezi cu persoane care au aceleasi ingrijorari ca si tine.
 
Vis a vis de tata, daca participa si el la cursuri Lamaze, primeste o adeverinta de puericultura cu care are dreptul legal la 10 zile libere de la serviciu dupa ce se naste bebe.
 
Momentul optim pentru inceperea cursurilor de educatie prenatala Lamaze este in intervalul 27-31 saptamani. (ca sa fie cat mai aproape de momentul nasterii sa iti fie proaspete informatiile).
Te ajuta in primul rand pentru a stii ce sa intampla cu tine si bebe pe perioada sarcinii, pentru a nu mai avea teama de nastere pentru ca inveti cum debuteaza travaliul, ce se intampla pe perioada lui, care sunt fazele travaliului...si multe altele ..in linii mari urmatoarele:
-transformari, anatomia si fiziologia femeii din ultimul trimestru de sarcina
-travaliul normal
-tehnici de respiratie, relaxare, miscare in timpul travaliului
-nasterea normala
-interventii medicale in timpul travaliului si nasterii
-perioada de lauzie
-alaptarea
-elemente de puericultura (si multe alte subiecte in 12 ore de curs)
Binenteles ca sunt si subiecte legate de alimentatia pe perioada sarcinii , piramida alimentara , ce si in ce proportii se mananca pentru o greutate optima .

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!