Sari la conținut

Vitaminele necesare în fiecare trimestru al sarcinii

Vitaminele şi suplimentele nutritive sunt fundamentale în timpul sarcinii, dar regula spune să nu le iei fără acordul şi recomandarea medicului. În plus nu strica să-i aminteşti medicului tău la vizitele periodice ce pilule cu multivitamine iei şi să-l întrebi dacă acestea nu trebuie schimbate pentru a fi în acod cu vârsta şi stadiul sarcinii.

Ideea este că fiecare din cele trei trimestre ale sarcinii are necesităţi diferite, pentru că etapele de evoluţie intrauterină ale viitorului copil diferă de la un trimestru la altul. Una este embriogeneza din primele luni şi altă dezvoltarea masei musculare şi acumularea de țesut adipos din trimestrul al treilea.

Primul trimestru

În primul trimestru nu trebuie să-ţi schimbi prea mult regimul alimentar. Nu trebuie să consume mai mult de 2.200 de kilocalorii pe zi. Vitaminele se iau cu grijă, deoarece supradoză este la fel de periculoasă ca şi lipsa. Este necesar acidul folic şi suplimentele din grupul B precum şi vitamina C pentru imunitate sporită.

Al doilea trimestru

Începând din al doilea trimestru, creşte nevoia de vitamine şi minerale. În perioadele reci, este necesar un surplus de vitamina C, este nevoie în continuare de aport crescut de vitamina B9, foarte important în evitarea malformaţiilor congenitale. Acidul folic şi grupul B rămân esenţiale. Acidul folic îl găseşti în: broccoli, conopida, legume, portocale şi nuci. Doza recomandată este de 600 mg.

►Citește și Ce medicamente trebuie să eviți în timpul sarcinii

Creşte însă mult nevoia de calciu, magneziu şi fier. Este nevoie de doze aproape duble pentru a susţine formarea oaselor copilului şi nevoile mamei.

Creşte nevoiea de acizi graşi esenţiali sunt fundamentali pentru producţia de hormoni. Doza zilnică recomandată este de 129 mg.

Al treilea trimestru

Începând cu al treilea trimestru, în afară de vitaminele din hrana zilnică, medicul poate prescrie minerale precum zinc, seleniu şi magneziu. Majoritatea specialiştilor susţin că vitaminele sub formă de pastile se iau doar în cazul bolilor carenţiale. Altfel, principala sursă trebuie să fie mâncarea. În ultima perioadă a sarcinii, adică din luna a şaptea, e bine să renunţi la sare, cât se poate, dar şi la dulciurile zaharoase.

►Citește și Vaccinarea în sarcină. Ce vaccinuri poţi face în timpul sarcinii

Ţine cont şi de formula standard, considerată optimă a suplimentelor cu vitamine şi minerale prenatale conţine, pentru o doză zilnică:

400 micrograme de folic acid.
400 IU vitamina D
200 to 300 miligrame de calciu
70 mg de vitamina C
3 mg de thiamine (vitamina B1)
2 mg de riboflavin (vitamina B2)
20 mg de niacina (vitamina B3)
6 mcg de vitamina B12
10 mg de vitamina E
15 mg de zinc
17 mg de fier

Sursă: webmd.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!