Sari la conținut

10 secrete ca sa fii fericita

Te-ai intrebat vreodata de ce ai nevoie ca sa fii cu adevarat fericita? Cu totii credem ca stim ce ne face fericiti: un job nou, un bebelus, o casa mai mare. Si totusi, tocmai aceste asteptari sunt cele care ne fac sa fim nefericiti!

Este statistic determinat: cu cat avem mai multe bunuri materiale, cu atat ne dorim si mai multe. La fel este si in alte privinte: ajungem sa avem o familie, dar ne dorim o familie perfecta, suntem intr-o relatie dar mereu asteptam sa se schimbe in mai bine, ne dorim mereu ca cei mici sa fie mai cuminti, mai ordonati, mai silitori. In toata aceasta alergatura dupa bani, bunastare, liniste si sanatate uitam tocmai ce este mai important: sa apreciem ceea ce avem.

Fericirea nu vine atunci cand primim ceea ce visam, ci in momentul in care ne schimbam modul de a privi lucrurile. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa fii mai fericita!

Desenele nu sunt doar pentru visatori

Data viitoare cand esti intr-o sedinta stresandu-te in legatura cu veniturile pe trimestrul al treilea si nu esti acasa cu copilul bolnav, incearca sa scapi putin de notite si deseneaza cateva flori sau o fata fericita. Cercetarile arata ca desenele optimiste ajuta la ameliorarea stresului si stimuleaza fericirea. Intr-un studiu din 2008 realizat de cercetatorii Anne Dalebroux, Thalia Goldstein si Ellen Winner, studentilor li sa cerut sa treaca printr-un moment extrem de stresant, apoi au fost instruiti sa schiteze ceva, fara nici o presiune privind partea artistica.

Cei care au fost instruiti in mod special sa schiteze o imagine fericit au vazut ca starea lor de spirit s-a imbunatatit, ceea ce duce cercetatorii la concluzia ca doar actul de desena imagini fericit poate permite artistului sa scape de stresul multor situatii neplacute.

Lasa dezamagirea sa faca parte din viata

Multi dintre noi nu aplica pentru un job de vis pentru ca nu cred ca vor suporta esecul si respingerea, daca nu iau interviul. Nu incercam sa facem surf, sa schiem sau sa cantam pentru ca suntem destul de siguri ca nu vom fi buni la asta. Apoi ne vom petrece prea mult timp si vom consuma prea multa energie incercand sa ne consolam. Dar, cercetarile sugereaza ca ar trebui sa incercam mai des lucrurile care ni se par intangibile. Dezamagirea nu doare la fel de mult ca in imaginatia noastra, conform studiilor. Ne imaginam ca dezamagirea este mult mai dureroasa decat realitatea.

Vacantele scurte sunt mai bune

Daca nu iti poti lua mai mult de o saptamana de concediu pentru vacanta de familie, nu te simti vinovata. Cercetarile arata ca nu exista nicio diferenta demonstrabila in fericirea generala daca iti iei o vacanta de doua saptamani sau o vacanta de o saptamana. Se pare chiar ca mai multe calatorii scurte sunt mai bune deoarece cumuleaza mai multe stari de bine. Ceva in genul “cheia marilor succese, vacantele scurte si dese”!

Rutina ucide fericirea

Rutina poate fi un lucru foarte bun, mai ales atunci cand vine vorba de copii si orele de culcare sau vizitele la sala de sport. Dar atunci cand cand sunt prea rigide, mai ales in legatura cu lucrurile care te fac fericit, pot ruina un lucru bun. Imagineaza-ti ca mananci mancarea preferata la fiecare masa. In cele din urma isi pierde savoarea si atractivitatea. Chiar actele de bunatate, care aduc fericirei imensa pot face, potrivit expertilor, in cele din urma mai mult rau decat bine. Cercetatorii au descoperit ca repetarea aceluiasi lucru mereu, zi de zi, in scopul de a creste fericirea ar putea avea de fapt, un efect de boomerang.

Este chiar placut sa imbatranesti

Mass-media face o treaba buna in a ne face sa simtim ca cele mai bune zile ale noastre au trecut. Deci, vom incerca sa ne ascundem varsta. Dar, de fapt, cercetarile recente sugereaza ca devenim mai fericiti pe masura ce imbatranim. Profesorul de psihologie Laura Carstensen, PhD, de la Universitatea Stanford a condus un studiu care a examinat emotiile a 184 de participanti, cu varste variind de la 18 la 94 de ani. Multi dintre noi se tem ca imbatranirea va aduce singuratate si tristete, spune dr Carstensen, si ne prefacem ca nu se intampla, mai degraba decat sa imbratisam ceea ce avem. Rezultatele studiului au aratat ca varful de implinire al vietii sentimentale se poate sa nu aiba loc decat in a saptea decada de viata!

Uita de marirea de salariu

Mai multi bani inseamna, de obicei mai mult lucru, mai multa responsabilitate si mai mult stres. Iar studiile au aratat ca banii suplimentari nu aduce fericire suplimentara de zi cu zi. O realocare a timpului in favoarea vietii de familie si sanatatii aduce o crestere mai mare a fericirii individuale.

Viziteaza Islanda

Insulele Caraibe pot avea plaje de nisip alb, dar temperaturile tropicale nu se poate compara cu frigul atunci cand vine vorba de multumire. Se pare ca oamenii din climatele mai reci au tendinta de a fi mai fericiti. O teorie sugereaza ca in locurile reci toata lumea trebuie sa lucreze impreuna pentru a supravietui, ceea ce aduce ceva puternic si de durata: "dragostea".

Materialismul copiilor nu este atat de rau

Mintile mici pot fi foarte complicate: copii spun "Am nevoie de un Wii", dar ceea ce ar putea spune cu adevarat este "Imi place familia mea."

Copiii isi pot dori un nou LEGO sau o consola noua de jocuri doar ca sa petreaca cat mai mult timp cu tine. Cumpara-le si fii sigura ca te implici si tu in jocul lor. Te va simti aproape si veti fi toti multumiti si apropiati sufleteste. Insa nu uita sa le reamintesti sa multumeasca si sa fie recunoscatori pentru ceea ce au primit.

Conform studiilor, recunostinta creste fericirea atat in adulti cat si la copii. Jeffrey J. froh, PsyD, profesor asistent de psihologie la Universitatea Hofstra si cercetator principal al unui nou studiu, a realizat o cercetare pe 1.035 elevi de varsta 14-19 si a constatat ca elevii recunoscatori au avut note mai mari, mai o viata mai satisfacatoare, au o mai buna integrare sociala si mai putin invidie si depresie decat colegii lor care au fost mai putin recunoscatori si mai materialisti.

Banii pot cumpara fericirea

Cercetatorii au descoperit ca "modul in care oamenii cheltuie banii poate fi la fel de important pentru fericirea lor ca si cat de multi bani castiga - si cheltuirea banilor pe altii ar putea reprezenta o cale mai eficienta de a fi fericit, mai degraba decat a cheltui bani pentru sine." De exemplu, angajatii care au dat cele mai mari portiuni de bonusuri altora, spre deosebire de a le pastra pentru ei insisi, au raportat cele mai inalte niveluri de fericire.  Un studiu a aratat ca a cheltui zilnic o suma mica de bani pentru altii a avut un impact major pozitiv asupra fericirii imediate.  

Citeste mai multe despre stiinta fericirii

Este bine sa nu obtii ceea ce vrei

Cercetarea da dreptate celor de la Rolling Stones: “you can’t always get what you want, you just might find you get what you need.” Nu poti obtine intotdeauna ceea ce vrei, dar se poate sa obtii ceea ce ai nevoie.

Studiile arata ca oamenii sunt mai multumiti cu ceea ce au in cele din urma, spre deosebire de ceea ce au crezut initial ca vot.

Cu alte cuvinte, este posibil sa fi ravnit un Mercedes, dar ca minivan-ul s-a dovedit a fi mult mai bun! Odata ce lucrurile devin ale noastre, le gasim mereu partile pozitive si suntem multumiti de ele.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!