Sari la conținut

Ajutor pentru părinți: 150 euro, pentru angajarea unei bone. Ce condiții trebuie îndeplinite

Părinții vor putea primi un ajutor financiar de până la aproape 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară, în vederea angajării unei bone. Este vorba despre un potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. 

Proiectul, adoptat anterior în mod tacit de Senat, va fi trimis acum spre promulgare la șeful statului, iar apoi va intra în vigoare în termen de 60 de zile.

Principalul motiv care stă la baza acestei propuneri este că România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de vârstă preșcolară. Mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată, iar angajarea unei bone este dificilă tot din motive financiare.

Suma propusă a fi acordată ca ajutor financiar va fi stabilită în mod diferențiat, iar cuantumul maxim propus a fost echivalentul în lei a sumei de 150 euro, la data inițierii preiectului, pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară.

Citește și: Creșă sau bonă? Ce și cum a ales Laura Cosoi pentru micuța Rita

Ajutorul se acordă din bugetele locale, prin urmare primarul este autoritatea care asigură punerea în aplicare a prevederilor legale.

Cine poate beneficia de acest ajutor?Persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații:
a) este părintele la care copilul locuiește în mod statornic;
b) are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;
c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce privește stabilirea sumei, aceasta va depinde de veniturile pe membru de familie: a) până la 2100 lei – 710 lei;
 b) de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;
 c) de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;
d) de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei. Potrivit proiectului, ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară.

Citește și: Bonă plătită de la stat, vouchere pentru grădiniță și nu numai. Măsuri noi pentru creșterea natalității
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!