Sari la conținut

Ce și cum mâncăm de post - idei pentru voi

Mai sunt (doar) 4 săptămâni de post. E din ce în ce mai provocator pentru toți cei care au ales să se pregătească în acest fel pentru cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Mâncarea ne preocupă oricum, dar parcă în această perioadă devine obsesivă. Gătim continuu și mâncare nu este. E și motivul pentru care mulți oameni renunță la post. Nu își găsesc timpul necesar pentru prepararea mâncării. Covrigul de la ieșirea din metrou ne zâmbește ispititor. Prea multele glucide se văd deja pe coapsele noastre. Asta ne răpește bucuria unor momente care nu ar trebui să fie despre mâncare sau siluetă.

Dar ce este postul alimentar

Postul reprezentă o perioadă de abținere cu bună știință, încuviințată și asumată, de la mâncare și de la alte acțiuni. Scopul este diferit pentru fiecare din noi. Postul alimentar nu este ceva nou, el apare de mii de ani în mai toate culturile lumii. În toate civilizațiile și religiile, postul alimentar a fost dovedit că fiind benefic nu doar pentru trup, dar mai ales pentru minte și suflet. De demult, moderația în alimentație era promovată ca regulă de aur pentru menținerea unei stări de sănătate optime și care ține bolile la distanță. De cealaltă parte, excesele alimentare se aflau la baza tuturor bolilor. De-a lungul vremii, oamenii au ținut post alimentar sub diferite forme: de la post negru (abținerea totală de la hrană pentru o perioadă de timp), până la alte diete restrictive, postul intermitent (mâncat cu pauze de câte 16 ore și mâncat pe durata a 8 ore), posturi doar cu sucuri de legume și fructe etc.

De ce mâncăm de post

Când decideți că veți ține post pentru o perioadă vă și întrebați de ce faceți acest lucru? Precum copiii e bine să fim în multe dintre situații. Să ne cercetăm sufletul, să îl punem la încercare, să aflăm răspunsuri de la el. Mintea noastră decide că vom începe o perioadă de 40 de zile de zile de post. Dar sufletul ce zice? Îmbrățișează cu totul această idee? Dacă doar mintea decide, iar sufletul se zbate, tot cu sufletul veți și mânca. Și așa apar excesele în această perioadă. Și tot așa se face că după 40 de zile de post ieșiți mai obosiți, mai încărcați și mai greoi decât atunci când ați început postul. Ori ideea e tocmai invers, ca la finalul perioadei de post sa ne simțim mai ușori, mai împăcați cu noi înșine și cu ceilalți, mai veseli și mai energici, mai puși pe fapte bune!
Probleme când mâncăm de post și ce putem face

Dacă de sufletul vostru se cade să vă ocupați singuri și împreună cu duhovnicii voștri, eu mi-am propus să vă ajut în ceea ce privește mâncarea în această perioadă.
 

 •     Una dintre cele mai frecvente probleme în timpul postului este aportul de proteine. Pentru că proteina animală în postul creștin ortodox este eliminată, e nevoie să ne găsim alte surse. Nu este foarte simplu, mai ales că proteinele vegetale sunt incomplete, deci trebuie să facem diferite combinații pe parcursul unei zile ca să putem atinge un aport zilnic de 45-60 de grame de proteine. Sursele vegetale principale de proteine sunt: fasole, mazăre, soia, linte. Mai sunt și cele din alune, nuci, migdale, semințe de dovleac. Problema cu ultimele este cantitatea mare pe care suntem tentați să o consumăm, ca să ne săturăm și valoarea calorică destul de mare: 500 calorii pentru 100 grame.
 •     Dezechilibrul între macronutrienți (proteine, glucide, lipide).Cum spuneam, consumul de proteine scade, dar crește cel de glucide. De aceea și sațietatea pe care o simțim la o masă sau o gustare este mai mică. Așa se face că la prepararea oricărei mâncări vom adăuga mai multe grăsimi - unele dintre ele nu foarte sănătoase (margarina). Acest lucru duce la creșterea în greutate pe timpul celor 40 de zile de post.

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!