Sari la conținut

Copilul are îndoieli despre existența lui Moș Crăciun. Ce este de făcut?

Pentru cei mici, Crăciunul înseamnă magie. De luni de zile, ei așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare, sunt fascinați de străzile frumos luminate de beculețele colorate și participă cu entuziasm la ritualurile tradiționale. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, este normal ca ei să înceapă să aibă îndoieli cu privire la existența lui Moș Crăciun. Și atunci este posibil ca părinții să nu știe cum să acționeze.

În ultima vreme, au existat unele controverse cu privire la încurajarea copiilor să creadă în existența lui Moș Crăciun. Unii experți sugerează că acest lucru poate submina legătura de atașament și poate afecta încrederea copiilor în părinții lor. Alții susțin că această credință îi ajută pe cei mici să-și consolideze calități precum răbdarea, imaginația și chiar raționamentul și scepticismul.

În orice caz, este important să ne pregătim pentru momentul în care se descoperă adevărul. Când este momentul potrivit să îi spunem copilului despre Moș Crăciun? Îl lăsăm să-și dea seama singur? Dacă are îndoieli despre existența luiMoș Crăciun, ce ar trebui să-i spunem? Cum putem face față acestui moment cheie?

► Citește și: O altă abordare a întrebării „Moș Crăciun există?”

Trebuie să ținem cont de faptul că, în primii ani de viață copiii manifestă dificultăți în diferențierea dintre realitate și fantezie. Astfel, ei pot crede în dragoni și supereroi, pot pretinde că păpușile lor au sentimente sau au prieteni imaginari.

Pe măsură ce copiii cresc și se maturizează, ei devin mai capabili să diferențieze lumea imaginară de cea reală. De la vârsta de șase ani, această capacitate crește considerabil, iar până la vârsta de 12 ani o pot distinge la fel de bine ca un adult.

La această categorie de vârstă, majoritatea copiilor încep să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun, să suspecteze și să ceară explicații.

► Citește și: De ce Mosul iubește mai mult alți copii?

Dacă micuțul tău începe să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun, asta nu înseamnă neapărat că a încetat să creadă sau că este gata să înfrunte realitatea. Din acest motiv, este important să fii precaut și să încerci să ții pasul cu copilul tău.

Răspunde-i cu întrebări deschise

Uneori, cei mici nu pun la îndoială în mod direct existența lui Moș Crăciun, ci pun întrebări indirecte: „Cum intră Moșul în casă?” sau „Cum are Moș Crăciun timp să călătorească prin lume, într-o singură noapte?” În aceste cazuri, răspunsul cu întrebări deschise este o strategie bună.

► Citește și: E adevărat! Dacă îi oferi mai puține cadouri de Crăciun copilului tău, îl faci mai fericit

Confirmă-i adevărul

Dacă micuțul tău întreabă insistent sau oferă un raționament logic și matur pentru a susține inexistența lui Moș Crăciun, confirmă-i adevărul. În acest moment, minciuna nu oferă niciun beneficiu.

Fii alături de copilul tău, din punct de vedere emoțional

Pentru unii copii, confirmarea îndoielilor despre Moș Crăciun nu reprezintă o problemă. Pentru alții, în schimb, poate produce un impact emoțional puternic, mai ales pentru copiii care au descoperit adevărul întâmplător.

În orice caz, este important să-i permiți copilului să-și exprime emoțiile și să fii alături de el.

► Citește și: Cele mai importante valori pe care le învață copiii, de Crăciun
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!