Sari la conținut

Esti fericita? Esti sanatoasa!

Legatura directa intre fericire si sanatate a inceput sa fie evidentiata astazi de din ce in ce mai multi cercetatori. Daca pana acum depresia si stresul au fost studiate intens si au fost demonstrate zeci de legaturi directe cu diferite boli si tipuri de declinuri fizice, iata ca in ultimul timp capata teren studiile efectuate asupra starii de fericire si a efectelor benefice directe asupra sanatatii.

Esti mama si stii ca nivelul de stres si de ingrijorare a crescut exponential odata cu aparitia copiilor. Grijile financiare sau cele legate de sanatatea si de buna lor dezvoltare au un loc major in mintea ta si pot duce pe nesimtite la imbolnaviri .

 

Iti propunem sa citesti cateva randuri despre diferitele substante secretate de creier si efectul lor asupra sanatatii tale, despre cum substantele chimice care le imita pe cele produse de creier nu pot substitui cu succes substantele naturale si despre cum starea de fericire iti poate aduce un echilibru fizic si psihic solid.

Fericirea artificiala

Apelul la substantele chimice pentru a ne relaxa si a ne rupe de cotidian sunt experimentate pe scara larga in mediul urban actual. Indiferent ca vorbim de cateva pahare de vin, fumat sau medicamente si droguri, ne referim la un anumit tip de dependenta. Toate aceste adictii au la baza incercarea de simulare a efectelor substantelor produse de creier, insa nici una dintre ele nu reuseste sa ne redea starea de fericire.

Dopamina. O substanta numita "dopamina" este raspandita pe larg in creier de catre celulele nervoase specializate, atunci cand o persoana primeste un fel de recompensa: satisfacerea starii de foame si de sete, castigarea unui joc sau trecerea de un examen greu. De aceea, dopamina este adesea numita si  "hormon recompensa".  Anumite substante, cum ar fi amfetamina si cocaina, incearca imitarea efectelor dopaminei si genereaza sentimente false de optimism, energie, putere si cunoastere. Efectele acestor droguri sunt devastatoare.

Serotonina. O alta substanta chimica numita "serotonina" este importanta in producerea starii de relaxare mentala, ca o conditie importanta pentru a ajunge la starea de somn. Scaparea de agitatie si anxietate, care este mediata de serotonina, duce si la recuperarea din unele forme de depresie. Acesta este motivul pentru care fluoxitinele chimice (anti-depresivele), au devenit atat de populare. Ele nu actioneaza ca si serotonina, dar prelungesc actiunea putinei serotonine care este produsa de creier, in cazul in care aceasta este in deficit. Abuzul de substante anti-depresive are de multe ori un efect invers.

Endorfine. "Endorfinele" actioneaza in creier ca si analgezice naturale. Actiunea lor este imitata de heroina si morfina si, de asemenea, de alcool. „Uitarea” adusa de aceste substante este insa de scurta durata, iar sentimentele negative vor rabufni cu si mai mare putere dupa ce efectul lor a trecut.

 

Sanatatea noastra este legata direct de fericire

Se pare insa ca fericirea este secretul care ne poate reda sanatatea si armonia. Exista numeroase dovezi astazi care demonstreaza ca fericirea poate avea efecte la fel de puternice (insa in bine) ca si stresul sau dieta deficitara. Se creioneaza astfel o legatura din ce in ce mai puternica intre fericire si sanatate.

Oamenii fericiti sunt mai feriti de bolile de inima si de accidentele vasculare cerebrale. Daca stresul are efecte negative si influenteaza direct riscul pentru bolile cardiovasculare, se pare ca starea de fericire are efectul opus, protector asupra mecanismelor biologice ce mentin organimsul sanatos.

 

Biologia fericirii

Cercetarile in domeniul „fericirii” se axeaza pe identificarea factorilor care contribuie la emotii pozitive si pe diferite efecte ale experientelor subiective si emotiilor pozitive, cum ar fi speranta, optimismul  si spiritualitatea.

Studiul psihologiei pozitive incurajeaza mai multi cercetatori sa studieze un mod proactiv de prevenire a bolilor prin identificarea atitudinilor si trasaturilor de personalitate care contribuie la starea de spirit pozitiva si cresterea calitatii vietii.

De exemplu, oamenii fericiti, comparativ cu oamenii mai putin fericiti, tind sa aiba o mai buna functionare a sistemului imunitar, un risc redus de boli cardiovasculare, si un raport mai mare de satisfactie in casatorie si la locul de munca. De aceea, au fost demarate mai multe studii pentru investigarea bazei biologice.

Cercetarea investigheaza asocierea cu potentialii markeri biologici.

Prolactina. Persoane fizice deprimate au o concentratie mai mica de prolactina. Se stie ca prolactina este secretata puternic la femeile care au nascut si alapteaza si este cea care induce starea de liniste, de dragoste si de fericire, atat de necesara pentru stabilirea unei legaturi afective puternice cu bebelusul.

Prolactina are, de asemenea, un rol esential in metabolism, prin reglarea sistemului imunitar. Pe masura ce creste raspunsul la prolactina, cresc si efectele pozitive asociate cu fericirea.

FNDC. Cercetatorii au delimitat si o proteină numită factor neurotrofic derivat din creier (FNDC), care facilitează creşterea fizica a creierului şi diferenţierea conexiunilor, sau a sinapselor, responsabile de comunicarea între neuroni. FNDC  este un element cheie în formarea de amintiri.  FNDC are un element de protectie si de asemenea o functie reparatorie a neuronilor de memorie si actioneaza ca un comutator de resetare. De aceea, ne simtim de multe ori in largul nostru cand lucrurile sunt clarificate dupa momentele de stres, si in cele din urma ne simtim chiar fericiti.

Endorfine. In acelasi timp, endorfinele, un alt grup de substante chimice ce lupta cu stresul, sunt eliberate de creier. Scopul principal al endorfinelor este de a reduce la minimum disconfortul si de a bloca senzatia de durere prin stimularea centrului placerii, care duce chiar la euforie.

FNDC si endorfinele sunt motivele pentru care exercitiile fizice ne fac sa ne simtim atat de bine. Partea oarecum infricosatoare este faptul ca acestea creeaza si ele dependenta ca si substantele chimice foarte nocive cum ar fi morfina, heroina sau nicotina. Singura diferenta? Sunt foarte bune pentru noi!

Ceea ce faci si ceea ce crezi, vezi sau simti se reflecta in diverse regiuni ale creierului si formeaza conexiuni la nivelul creierului pentru a se potrivi nevoilor tale.

Ce inseamna toate acestea? Inseamna ca ceea ce credem, facem si spunem conteaza; ca afecteaza ceea ce am devenit la exterior, in interior, cat si ce se petrece in creierul nostru. Dar partea cea mai importanta, inseamna ca ai posibilitatea sa iti recalibrezi creierul ca sa „actioneze” pozitiv.

Incepe prin a avea ganduri fericite, cauta partea buna a lucrurilor si incearca sa iti schimbi modul de gandire atunci cand apar gandurile negative. Mintea ta are capacitatea de a determina modul in care creierul se gandeste la ceea ce se petrece in viata ta. Foloseste-l spre propriul avantaj, utilizandu-i puterea imensa de a transforma punctul de vedere asupra evenimentelor si de a gandi pozitiv si, in final, pentru a fi mai sanatoasa.

 

Sursa foto: http://www.craniosedona.com/

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!