Sari la conținut

Functia reproductiva si medicina muncii

O expertiza realizata de doctorul de medicina muncii, poate scoate la iveala riscurile la care va expuneti la locul de munca. Medicul specializat in medicina muncii este mai in masura sa va ofere informatii privind modul in care munca pe care o faceti poate influenta ferilitatea si sarcina.

Din punct de vedere legal femeile gravide sunt protejate in sensul ca nu pot fi obligate sa faca o munca periculoasa pentru sarcina. Exista o serie de meserii interzise prin lege, cum ar fi lucrul in subteran. In alte cazuri se tine cont de mai multi factori, cum ar fi perioada expunerii, starea mamei etc. Atunci cand iti informezi angajatorul ca esti insarcinata el are obligatia de a te anunta daca munca ta intra in categoria de risc. Dar si mai sigur este sa te informezi tu daca banuiesti ca aceasta ar putea fi situatia.

 

Iata doar cativa agenti nocivi si factori de risc pentru reproducere.

 

Teratogenitatea, respectiv dezvoltarea morfo-functionala alterata a copilului a fost constatata dupa expunerea la arsenic, nichel, mercur organic, radiatii ionizante, solventi organici, agenti antineoplazici (administrati in chimioterapie si alte tratamente oncologice), plumb, etilen oxid; dintre medicamente, thalidomida si fenitoina au efecte nocive puternice. Susceptibilitatea maxima la efectele teratogene este in primele 6-8 saptamani de sarcina. De altfel, toate aceste substante toxice au efectul cel mai daunator in primul trimestru de sarcina, cand ritmurile de crestere sunt maxime, dar si maximal vulnerabile.

Infertilitatea se coreleaza cu expunerea la pesticide si dioxine, care au influente pseudo-hormonale, cu activitate asemanatoare progesteronilor si estrogenilor.

Cresterea riscului de avorturi spontane a fost observata ca urmare a venirii in contact cu solventi ca: percloretilena, clorura de metil, toluenul, xilenul.

Nasterea unui copil cu greutate la nastere sub 2500g, imatur sau prematur (adica nascut la termen sau inainte de termen, dar subponderal in orice caz) este deseori asociata fumatului activ sau expunerii la fumul de tigara, inclusiv la locul de munca (asa-numitul fumat pasiv). Fumatul mamei este legat strans si de riscul de moarte subita a sugarului mic.


Sindromul alcoolic fetal apare, in primul rand, datorita consumului matern de alcool, dar si datorita expunerii la unii solventi organici.

Interpretarea acestor factori de risc si a interferentelor dintre ei trebuie contextualizata in functie de postul si mediul de lucru particular in care isi desfasoara activitatea viitoarea sau actuala mamica. Dependent de susceptibilitatea individuala, de evolutia generala a sarcinii, de antecedentele medicale si de mecanismul de actiune al agentului nociv, trebuie luata o hotarare responsabila privind suspendarea, sistarea temporara sau continuarea muncii.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!