Sari la conținut

Îți poți iubi prea mult copilul? Ce spun psihologii

După prima noastră călătorie în Hawaii, în urmă cu mai bine de treizeci și cinci de ani, eu și soția mea am început să cultivăm orhidee. Am cumpărat prima noastră orhidee și am adus-o acasă în Minnesota. Ne-a plăcut tare mult acea orhidee! La scurt timp după ce am ajuns acasă, frunzele au început să se îngălbenească și să cadă. Nu mult după aceea, a murit. Ce a mers prost? Am iubit-o până la moarte. Am udat-o în exces. Da, poți iubi ceva prea mult și face rău. Iar copiii nu sunt diferiti. Ei au nevoie de iubire pentru a înflori, dar prea multă iubire transformată în supraîngrijire poate fi dăunătoare. Chiar dacă aparent supraîngrijirea este bună, ea îi împiedică pe copii să devină adulți succes, încrezători în sine.

Afecțiunea presupune dragoste, căldură, atingere, atenție, dar și sprijin. A exagera cu afecțiunea poate fi sufocant pentru cel mic. Acest lucru îl poate face pe copil să devină egoist și răsfățat și, de asemenea, îl împiedică să devină competent.

A exagera prin supraîngrijire, a face prea mult bine, devine sufocare. Îl pune pe copil în pericol de a deveni egocentric și răsfățat, împiedicându-l să crească într-un adult competent.

► Citește și: Ignorarea copilului nu ar trebui să fie o formă de disciplină. Află de ce

Deși de cele mai multe ori noi, părinții, avem intenții bune și vrem ca prichindeii noștri să aibă parte de tot ceea ce este mai bun, este important să înțelegem că este vital să îi încurajăm să experimenteze chiar și sentimentele neplăcute care fac parte din viața normală.

Copiii care au primit prea multă afecțiune din partea părinților au următoarele lipsuri, în ceea ce privește abilitățile:

  • Abilitatea de comunicare
  • Abilități interpersonale și relaționale
  • Abilități de sănătate mentală și personală
  • Abilitatea de luare a deciziilor
  • Abilitatea de gestionare a timpului și a banilor
  • Abilitatea de a fi responsabil.

De asemenea, copiii care au fost prea alintați în copilărie riscă să dezvolte la vârsta adultă probleme legate de depresie, anxietate, reglare emoționată și sunt predispuși să consume alcool.

► Citește și: De câte îmbrățișări pe zi are nevoie un copil?

Cum îți dai seama dacă micuțul tău primește prea multă afecțiune din partea ta?

► Citește și: Cum să îi oferi iubire copilului tău pentru a-i modela caracterul pe viață: ghid pentru părinți ocupați

Dacă faci în mod regulat aceste lucruri, înseamnă că micuțul tău primește prea multă afecțiune, lucru care poate deschide calea pentru probleme de comportament, în viitor:

  • Faci temele pentru la școală în locul copilului
  • Copilul nu te ajută niciodată la treburile casnice simple
  • Îți protejezi excesiv copilul
  • Îți ții copilul din scurt și esti prea exigentă.

 Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!