Sari la conținut

Mamele, lipsă acută de somn în primii 6 ani de viață ai copilului. O spun studiile, nu doar mămicile obosite

Conform Fundației Naționale a Somnului din SUA, adulții au nevoie de 7-9 ore pe noapte de somn de calitate. Numai că există o mică problemă pentru care nu s-au găsit, încă, soluții: pe bebeluși nici în cot nu îi doare de ce spune Fundația Somnului! Și asta pentru că ei au nevoi care trebuiesc îndeplinite la orice oră din zi și din noapte, de sclavii lor care îi iubesc enorm, și anume părinții! Și nu doar bebelușii, ci și copiii cam de până la 6 anișori.

Și, deși este adevărat că nimeni nu se așteaptă să doarmă nopți întregi cu un nou-născut acasă, cele mai multe dintre noi ne imaginăm că pe măsură ce copilul va crește vom avea parte de mai multe ore de odihnă. Vești proaste, însă: un studiu nou a demonstrat că părinții (în special mamele, bineînțeles) continuă să fie private de somn 4-6 ani după naștere.

► Citește și De ce sunt mamele mereu obosite. Chiar şi atunci când dorm

Studiul a avut ca eșantion 4,659 de părinți din Germania care au adus pe lume un copil în 2008, fiindu-le observate obiceiurile legate de somn până în 2015. Concluzia studiului? Durata de somn revine la nivelul de dinainte de nașterea copilului abia când micuțul intră la școală. Și, așa cum este de așteptat, mamele dorm mai puțin decât tații. Este un trend care începe imediat ce bebelușul este adus acasă și durează până când copilul intră la școală. Cercetările au relevat faptul că în primele 3 luni după naștere, mamele dorm, în medie, mai puțin cu o oră decât înainte de sarcină, pe când tații pierd doar 15 minute.

     „Cu toate că un copil reprezintă o sursă inepuizabilă de fericire, cei mai mulți părinți se pot simți copleșiți de noile sarcini și responsabilități pe care noul rol le aduce în viața lor.
 
     De aici și calitatea redusă a somnului și orele mai puține de odihnă până când copilul împlinește 6 ani”, a declarat Dr. Sakari Lemola, coordonatorul studiului, din Departamentul de Psihologie al University of Warwick.

„Femeile experimentează lipsă de somn mai mult decât bărbații după nașterea copilului, ceea ce confirmă încă o dată faptul că mamele îndeplinesc rolul principal în îngrijirea copilului”, a adăugat Dr. Lemola.
 
Când copiii din studiu au ajuns să aibă între 4-6 ani, somnul mamelor nu revenise la numărul de ore de dinainte de naștere. Somnul lor era în continuare cu 20 de minute (media) mai scurt decât cel de dinainte de a avea copii.
 
„Nu ne așteptăm că acesta să fie rezultatul studiului, însă credem că lipsa de somn are legătură cu schimbările și responsabilitățile cu care viața de părinte vine la pachet”, a declarat Dr. Lemola, potrivit The Guardian.
 
Chiar dacă copiii nu se mai trezesc noaptea pentru a fi hrăniți, odată cu înaintarea în vârstă apar alți factori care le fragmentează somnul în timpul nopții. Vorbim aici despre stări de rău, coșmaruri și așa mai departe.
 
Părinții care sunt la primul copil dorm mai puțin în comparație cu părinții mai experimentați, care sunt deja la al doilea, treilea copil, iar mamele care alăptează dorm și ele mai puțin în comparație cu mamele care își hrănesc copiii cu lapte praf.
 
La prima vedere poate părea descurajant faptul că în momentul în care copilul va împlini 4 ani vei dormi la fel de puțin că atunci când avea 4 luni, însă este o etapă a vieții de părinte. Vestea bună este că indiferent dacă ai un copil sub 6 ani sau mai mulți, orele de somn nu mai scad.

Într-adevăr, privarea de somn poate fi de-a dreptul epuizantă, dar este important să ne amintim că este doar o perioadă peste care vom trece...

► Citește și Sindromul burnout: epuizarea mamei este reală şi al naibii de brutală
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!