Sari la conținut

Semne că eşti un părinte mult prea stresat

Se spune că stresul este boală timpului nostru. Şi probabil că aşa este – stresul ne face să ne îngrăşăm, să dormim prost şi să nu ne bucurăm de viaţă. Iar atunci când devenim părinţi stresul se poate ridica până la cer. 

Uite câteva semnale care arată că ai ajuns pe o pantă în care eşti mult prea stresat şi ar trebui să te gândeşti serios să redresezi situaţia:

Ţi se pare că nu ai suficienţi bani ca să creşti un copil

Ajungi să strângi bani în mod obsesiv şi să îţi pară rău pentru fiecare lucru pe care îl cumperi pentru că nu se ştie ce se va întâmpla în viitor şi vei ajunge să nu mai ai suficienţi bani ca să îţi creşti copilul. 

Analizezi fiecare situaţie şi îţi închipui că se va întâmpla ce va fi mai rău

Fie că este vorba despre o excursie şi îţi închipui că vei face un accident cu maşina, fie că este vorba despre o înţepătură de albină şi îţi închipui că va intra în şoc anafilactic, te gândeşti la ce poate să fie mai rău.

Eşti obsedată de date statistice

Ştii că de la al doilea copil în sus satisfacţia de a fi părinte nu mai creşte, ştii că dacă ai gemeni probabilitatea de divorţ este mai mare, ştii că şansele de a intra în grupa de populaţie săracă sunt mai mari când ai copii, ştii că sunt şanse mai mari ca un copil să fie amolestat de un cunoscut decât de un străin, mamele care se intorc la muncă sunt mai fericite şi tot aşa. 

Citeşti fiecare articol despre cum se creşte un copil „de succes”

În permanent îţi este frică să nu fi trebuit să faci ceva ce nu ai făcut sau că ai făcut ceva ce nu ar fi trebuit. Cauţi rețete simple pentru lucruri foarte complexe, cum ar fi „5 paşi ca să ai un copil genial”.

Citeşti studii şi preziceri ale viitorului

Şi le foloseşti ca să te îngrozeşti – de la incalziea globală până la cucerirea Europei de către musulmani, toate te fac să te întrebi dacă nu ar fi fost mai bine să nu ai niciun copil pe moment. 

Dacă te recunoşti în astfel de posturi este important să înţelegi că anxietatea ta are impact nu numai asupra ta, ci şi asupra tuturor celor din jur. Şi să cauţi tehnici prin care să o reduci – de la yoga şi gătit până la vacanţe şi vizite la psiholog.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!