Sari la conținut

Femeile expuse la zonele poluate nasc copii mai mici, potrivit unui nou studiu

Femeile expuse la zonele poluate dau naștere unor copii mai mici, potrivit unui studiu recent. Cercetările arată, de asemenea, că femeile care locuiesc în zone mai verzi dau naștere unor copii mai mari și acest lucru poate ajuta la contracararea efectelor poluării.

Există o legătură puternică între greutatea la naștere a copiilor și sănătatea plămânilor. Copiii cu greutate mică la naștere se confruntă cu un risc mai mare de astm și rate mai mari de boli pulmonare obstructive cronice, pe măsură ce cresc.

Cercetătorii spun că este nevoie de reducerea poluării aerului pentru a ajuta la protejarea bebelușilor și a plămânilor acestora.

Studiul s-a bazat pe datele din studiul Respiratory Health in Northern Europe (RHINE) și a fost prezentat de Robin Mzati Sinsamala, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică Globală și Asistență Primară de la Universitatea din Bergen (UiB), Norvegia. Acesta a inclus 4.286 de copii și mamele lor care trăiesc în cinci țări europene (Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda și Estonia).

Cercetătorii au măsurat densitatea vegetației pe imagini din satelit. Această vegetație include păduri și terenuri agricole, precum și parcuri din zonele urbane. Cercetătorii au folosit și date despre cinci poluanți: dioxid de azot (NO2), ozon, carbon negru (BC) și două tipuri de particule (PM2,5 și PM10).

Nivelurile medii de poluare a aerului s-au încadrat în standardele Uniunii Europene. Cercetătorii au comparat aceste informații cu greutatea bebelușilor la naștere, ținând cont de factorii despre care se știe că afectează greutatea la naștere, cum ar fi vârsta mamei, dacă mamele au fumat sau au avut orice alte afecțiuni de sănătate.

► Citește și: “Respiri bine, trăiești bine”: Un nou studiu arată legătura dintre calitatea aerului și sănătatea plămânilor copiilor

Ei au descoperit că nivelurile mai ridicate ale poluării aerului au fost legate de greutatea mai mică la naștere. Femeile care locuiau în zone mai verzi au avut copii cu o greutate mai mare la naștere (cu 27 g mai mult) decât mamele care trăiesc în zone mai puțin verzi.

Sinsamala a spus: „Momentul în care bebelușii cresc în uter este esențial pentru dezvoltarea plămânilor acestora. Știm că bebelușii cu greutate mai mică la naștere sunt susceptibili la dezvoltarea bolilor precum astmul și boli pulmonare cronice. Rezultatele noastre sugerează că femeile însărcinate expuse la poluarea aerului, chiar și la niveluri relativ scăzute, dau naștere unor copii cu greutate mai mică. De asemenea, locuirea într-o zonă mai verde ar putea ajuta la contracararea acestui efect. S-ar putea ca zonele verzi să aibă un trafic mai scăzut, dar și spații precum parcuri, care sunt locuri unde femeile însărcinate pot rămâne active.”
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!