Sari la conținut

Trecerea la ora de vară: cum ajutăm copiii să se adapteze mai ușor

Trecerea la ora de vară reprezintă o provocare atât pentru părinți, cât și pentru cei mici. Schimbarea orei poate afecta programul de somn al copiilor, unii dintre ei având nevoie de câteva zile sau chiar săptămâni, pentru a se adapta la ora de vară.

Odată cu trecerea la ora de vară, problema principală cu care se confruntă părinții este că prichindeii lor nu vor mai respecta programul de somn și vor avea de suferit.

Iată ce poți face, pentru a-ți ajuta copilul să se adapteze mai ușor cu trecerea la ora de vară:

Începe cu schimbări mici

Poți încerca să schimbi, încetul cu încetul, ora de culcare a copilului, cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară, astfel încât procesul să fie mai ușor.

Ia în considerare să-i cumperi copilului un ceas deșteptător mai colorat, pentru a-i face trezirea mai plăcută. În contextul trecerii la ora de vară, specialiștii recomandă modificarea orei de culcare, astfel:

  • 15 minute mai devreme pentru bebeluși
  • 20 de minute mai devreme pentru copiii cu vârsta de peste 1 an
  • 30 de minute mai devreme pentru copiii de vârstă școlară.

Fii consecventă

Dacă micuțul tău se va culca cu o oră mai târziu, înseamnă că și ora de trezire va fi decalată. Odată cu trecerea la ora de vară, trebuie să adaptezi și programul copilului, în ceea ce privește micul dejun, prânzul și cina. Stabilește cu el orele exacte pentru activitățile zilnice și respectați programul.

Încurajează copilul să aibă activități fizice ziua

Copiii care fac multă mișcare în timpul zilei reușesc să adoarmă mai ușor seara. Profită de timpul liber și petrece timp cu copilul afară, în curte sau în parc.

Modifică ora cinei

Încearcă să iei cina cu familia mai devreme decât de obicei. În acest fel, încurajezi copilul să adoarmă mai repede. De asemenea, asigură-te că îi oferi copilului gustările mai devreme decât ora stabilită în sezonul rece.

Petrece cât mai mult timp afară, la lumina naturală

În timpul zilelor de primăvară este recomandat să-ți trezești copilul cu ajutorul luminii naturale. Dimineața, dă la o parte draperiile din camera copilului și deschide fereastra, pentru a permite luminii să intre în cameră. Lumina naturală va încuraja copilul să se trezească. De asemenea, este important să petreci timp cu copilul afară, la lumina naturală.

Păstrează-ți calmul

Știm că este greu, dar totul se rezolvă cu calm, mai ales când vine vorba de educarea copiilor. Păstrează-ți o atitudine calmă, chiar și atunci când copilul nu vrea să adoarmă seara sau să se trezească dimineața la ora stabilită. Acest lucru va ajuta copilul să se adapteze mai ușor la modificarea orei.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!