Sari la conținut

Prevenirea muscaturilor de caine

Cei mai multi copii nu cred ca un caine dragut le-ar putea face rau vreodata. Din pacate insa numarul muscaturilor de caine este destul de ridicat, iar mai mult de jumatate din copiii muscati au sub 14 ani. Uneori muscaturile pot fi grave si pot necesita internare.

Daca insa copiii vor sti cum sa se comporte cu un caine, intalnirile lor vor fi mai sigure si se vor bucura de o companie placuta.

Cainii altor oameni

Cainele de orice rasa musca. Si doar pentru ca un caine este mic sau pare prietenos nu inseamna ca nu poate musca. Chiar si cei mai frumosi si linistiti caini de familie pot musca daca sunt speriati, amenintati, agitati, suparati sau infometati.

Nu conteaza cat de bine crezi ca stii cainele, supravegheaza mereu copiii cand sunt in jurul animalului de companie al unei alte persoane. Pentru a reduce riscul de muscaturi, invata-i pe copii aceste linii directoare de siguranta:

  • Intreaba proprietarul daca este ok sa mangai cainele
  • Lasa cainele sa te miroasa inainte de a pune mana pe el.
  • Nu fugi inspre sau de un caine.
  • Daca un caine pe care nu il cunosti se apropie de tine, stai calm si nu te uita direct in ochii lui. Incearca sa te retragi foarte incet.
  • In cazul in care un caine incearca sa te muste, pune tot ce poti intre tine si caine. Daca sare pe tine ghemuieste-te si stai nemiscat.

„Manualul” proprietarului

O mare responsabilitatea pentru prevenirea muscaturilor de caine cade pe umerii proprietarului. Inainte de a a-ti lua un caine, vorbeste cu un profesionist (cum ar fi un medic veterinar sau crescator cu reputatie sau la un adapost de animale de companie) pentru a discuta despre ce tip de caine sau ce rasa este cea mai potrivita pentru casa ta. Pune intrebari despre temperamentul si sanatatea cainelui. Un caine cunoscut pentru agresivitate nu este potrivit pentru o casa cu copii.

In cazul in care ai deja un caine, asigura-te ca are toate vaccinarile si controalele la zi. De asemenea, este bine sa castrezi sau sterilizezi cainele. Du-l la o scoala de dresaj pentru a-l face mai social si mai ascultator si redu astfel probabilitatea sa muste pe cineva.

Cand iesi cu cainele in public, tine-l in lesa intotdeauna  astfel incat sa fii in control in cazul in care comportamentul sau scapa de sub control. Daca ai copii, supravegheaza-i indeaproape cand sunt pe langa caine si nu lasa un bebelus sau un copil mic singur cu animalul de companie.

Chiar daca nu ai un caine, asigura-te ca copiii tai au inteles ca exista lucruri pe care nu trebuie sa le faca niciodata in preajma unui caine:

  • Nu tine cainii prea strans, nu te arunca pe ei sau sari pe ei.
  • Nu il trage de coada sau de urechi.
  • Nu deranja cainele in timp ce mananca, doarme sau are grija de pui.
  • Nu ii lua osul sau jucaria.
  • Nu hrani un caine cu degetele. Pune mancarea un causul palmei.
  • Niciodata sa nu inghesui un caine intr-un colt

Citeste aici si despre cele mai bune rase de caini pentru copii. 

In cazul in care un caine musca un copil

In cazul in care copilul este muscat de un caine, adreseaza-te medicului, in special in cazul in care cainele nu este al tau. Unele muscaturi de caine trebuie sa fie tratate la urgenta. Forta muscaturii unui caine poate duce chiar la fractura. Unele muscaturi de caine pot parea minore la suprafata, dar pot provoca leziuni profunde musculare, osoase, nervilor si tendoanelor.

Desi sunt rare, rabia si alte tipuri de infectii la caini, trebuie tratate cat mai repede posibil. Nu uita sa intrebi medicul daca copilul are nevoie de antibiotice pentru preventia infectarii muscaturii. Nu toate plagile provenite in urma unei muscaturi de caine trebuie cusute deoarece creste riscul de infectie. Medicul va decide care rani ar trebui sa fie cusute.

Incearca sa obtii urmatoarele informatii pentru a-l ajuta pe medic sa determine riscul de infectie si sa isi dea seama ce tratament  sa ii dea copilului:

  • Numele si locatia proprietarilor cainelui
  • Istoricul vaccinarilor cainelui
  • Daca atacul a fost provocat sau neprovocat (un exemplu de atac  provocat ar include apropierea de caine in timp ce mananca sau in timp ce are grija de pui). Stiind ca atacul a fost neprovocat poate ajuta medicul sa isi dea seama ca cainele ar putea fi bolnav, ceea ce ar putea schimba alegerea tratamentului.
  • Istoricul vaccinarilor copilului si orice alte informatii medicale relevante

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!