Sari la conținut

3 principii de bază pentru a fi un părinte mai bun

Atunci când afli că vei deveni părinte pentru prima dată, una dintre marile întrebări care te macină este dacă vei fi un părinte bun, dacă vei reuşi să îi împlineşti copilului toate nevoile, astfel încât să fie îşi poată asigura fericirea, când va deveni adult. Şi într-adevăr, poate nu există o reţetă magică a părintelui perfect, dar cu siguranţă sunt câteva lucruri pe care fiecare părinte le poate face, pentru binele celui mic.

Iată 3 principii pe care fiecare părinte ar trebui să le respecte, pentru a fi un părinte mai bun:

1.    Creează o relaţie frumoasă cu el

-    Arată-i dragostea – Niciodată copilul nu poate fi iubit în exces. Copiii nu devin alintaţi pentru că sunt iubiţi, ci pentru că iubirea pe care ar trebui să o primească e substituită de obiecte. Copiii au nevoie de timpul petrecut cu părinţii, nu de obiectele care să îi ţină ocupaţi.
-    Acceptă că fiecare copil este diferit  - Copiii au propria personalitate. Unele comportamente sunt într-adevăr învăţate, dar altele sunt ereditare. Pe măsură ce va creşte, îţi vei da seama că tu şi micuţul semănaţi în multe privinţe, dar sunteţi diferiţi în altele. Nu căuta să îl faci copia ta.
-    Joacă-te cu el – Rezervă-ţi zilnic timp pentru copilul tău. Ştiu că munceşti de dimineaţa până seară, pentru a-i asigura lui tot confortul, dar nu uita că nicio zi nu se mai întoarce, nicio vârstă nu se va repeta. Arată entuziasm pentru copilul tău, pentru ideile lui, pentru reuşitele lui, oricât de mici. Caută activităţi specifice vârstei lui, plimbaţi-vă, vorbiţi, discutaţi.
-    Comunicaţi – Fii atent la copilul tău, atunci când vorbeşte, oricât de neimportant ţi se pare că este ce spune. Trebuie să îl asculţi, să ştii ce gândeşte, să îi spui părerea ta şi ce crezi că  e bine şi ce nu. Nu te poţi apropia de el altfel decât comunicând şi dând importanţă sentimentelor lui. Vei vedea că vei creşte un copil care şi la vârsta adolescenţei îţi va împărtăşi experienţele personale.
-    Aminteşte-ţi că tu eşti modelul lui – Pentru copii, părinţii sunt eroii lor. Ei fac totul bine, ei ştiu totul – sau, cel puţin, asta este ceea ce cred bună perioadă din copilărie. Mai mult, copilaşii absorb informaţiile şi modelele comportamentale precum un burete, iar dacă cel mai mult stau în preajma voastră (ceea ce este şi recomandat), atunci gândiţi de două ori înainte să vorbiţi şi să acţionaţi.

2.    Ajută-l să fie independent, de mic

-    Arată-i că lumea lui are o structură bine definită - Ritualurile şi predictibilitatea îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă. Creaţi o rutină, ore bine definite de masă şi de somn, pentru a-l ajuta pe copil să se simtă confortabil şi a-i crea fundaţia pe care să îşi dezvolte independenţa.

► Citeşte şi Despre jucăria de care copilul nu se desparte când doarme. Cum procedăm cu ea?

-    Dă-i sarcini mici, pe măsura vârstei lui - Nu îl învaţa totul deodată! Săptămâna asta poate învăţa să se spele singur pe dinţi şi abia peste o săptămână îi poţi arăta cum să îşi facă funda la pantofi.
-    Acordă-i timp şi nu îl certa când greşeşte -  Nu îl grăbi atunci când încearcă să facă ceva ce tocmai a învăţat. Chiar dacă nu îi iese bine din prima sau din a zecea încercare, arată-i că îi remarci efortul de fiecare dată!
-    Nu folosi pedepse fizice sau verbale, ci consecinţele naturale (Dacă nu te speli pe mânuţe înainte să mănânci, te poţi îmbolnăvi.)
-    Încurajează-l ori de câte ori dovedeşte că ştie ce trebuie să facă. Copiii repetă comportamentele aprobate şi încurajate.

3.    Asigură-te că învaţă ce este disciplina

-    Stabiliţi de comun acordi reguli şi aşteptări – setaţi reguli ale casei, cât mai scurte şi mai cuprinzătoare. Mai mult, explica-i de ce este nevoie de acele reguli şi care sunt recompensele, dacă le respectăm. Pune accentul pe recompensele sociale, cum ar fi fi afecţiune, laude, şi activităţi, mai mult decât pe recompensele materiale.
-    Reacţionează tu bine la tantrumurile lui.

►Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie,

► Citeşte şi Cele mai eficiente fraze pentru a calma tantrumurile copilului de 3-4 ani

-    Tratează-l cu respect – Nu îţi jigni copilul, pentru că nici ţie nu îţi place să fii jignit, nu îl subestima şi, mai mult decât orice, nu îl lovi. Vorbeşte-i întotdeauna politicos, respectă-i opiniile, fii atentă atunci când vorbeşte cu tine, iubeşte-l!

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!