Sari la conținut

Grijile si frica in sarcina

Rareori mi-a fost mai frica in viata decat in sarcina. Dupa ce am trait imensa bucurie cand am aflat ca sunt insarcinata, am fost euforica pentru o saptamana si dupa aceea...au inceput grijile.

Nu sunt o persoana care sa ma panichez usor si cred ca in general femeile se ingrijoreaza mai putin decat barbatii. Intotdeauna am incercat sa gandesc rational si sa depasesc frica. Dupa ce primesc o veste proasta de exemplu, incerc sa ma gandesc imediat ce este de facut si care sunt totusi partile bune din toata povestea.

In sarcina insa, cum-necum, totul s-a intamplat taman pe dos: dupa aflarea unei vesti minunate am inceput sa ma gandesc la tot ce este mai rau si sa nu reusesc sa imi stapanesc frica si gandurile negre.

Se pare ca nu am fost nicidecum singura care a trecut prin asta si se stie ca perioada sarcinii ne transforma si scoate la iveala fricile cele mai profunde. Este consecinta directa a faptului ca acum suntem responsabile de o noua viata care creste in interiorul nostru.

Mancarea, boala si o relatie pe muchie de cutit

La inceput mi-am spus ca voi manca sanatos si voi fi atenta ca bebelusul sa aiba toate substantele nutritive de care are nevoie pentru a creste sanatos. Dar am degenerat rapid in a cauta asiduu informatii despre cum anumite feluri de mancare pot provoca boli ingrozitoare copilului si care sunt alimentele de care trebuie sa ma feresc. Inainte de a-mi da seama, am ajuns sa am o dieta saraca, bazata pe doar cateva alimente „sigure”. Norocul a venit de la medicul meu ginecolog care mi-a scris pe o hartie o lunga lista cu ce am voie sa mananc.

Dar ingrijorarile mele nu erau directionate doar asupra sanatatii copilului, ci si asupra relatiei si partenerului. Ma intrebam cum va fi viata noastra de acum inainte, daca imi voi mai iubi sotul la fel de tare sau el o sa ma mai iubeasca la fel ca inainte. Cum ne va afecta viata micul print care crestea in burtica?

Am aflat ca este normal sa te ingrijorezi, dar in limite normale. Daca anxietatea interfera cu viata ta de zi cu zi este musai sa faci ceva in privinta asta.

Incepe prin a-i spune partenerului grijile tale, chiar daca acestea il implica si pe el. Vei vedea ca si el are grijile lui si comunicarea va va ajuta pe amandoi sa scapati de anxietate.

Daca te ingrijorezi peste masura in legatura cu sanatatea copilului, indiferent daca la modul general sau punctual legat de o anumita problema, vorbeste cu medicul tau. El iti va explica pas cu pas ce trebuie sa faci si iti va indeparta grijile. Ca sa te linisteasca iti va face mai multe teste si vei veni probabil mai des la control.

Citeste aici despre frica de a-ti pierde serviciul.

Daca insa nici lucrurile acestea nu ajuta, este momentul sa faci ceva mai mult. Trebuie sa renunti a mai fi stalpul de rezistenta al familiei si la a face tot de la mersul la cumparaturi, curatenie si plata facturilor. Chiar daca ti se pare egoist sa ai grija de tine, trebuie sa te gandesti ca avand grija de tine ai de fapt grija de bebelusul care creste in tine. Invata sa reduci stresul din viata ta si vei vedea ca inrgijorarile tale isi vor pierde mult din intensitate.

Iata cateva trucuri prin care poti reduce stresul si anxietatea la munca si acasa:

  • Invata sa spui „nu”. Acum este timpul sa renunti la iluzia ca poti face totul. Nu poti, nu esti o superfemeie si este cazul sa o lasi mai moale. Invata sa ceri ajutorul si sa te lasi ajutata.
  • Scapa de indatoriri. Cate din miile de lucruri pe care le faci acum le-ai adus tu singura in viata ta? Asa cum te-ai oferit voluntara sa le faci, la fel va trebui sa scapi de ele.
  • Profita de zilele libere. Nu te gandi ca daca vei avea 5 zile libere de la munca o sa zugravesti camera copilului. Lasa-i pe cei apropiati sa faca asta. Tu citeste mai bine o carte, odihneste-te si fa plimbari usoare. Vei vedea ca gandurile negre vor incepe sa dispara daca esti linistita si odihnita.
  • Fa exercitii de respiratie si practica yoga.
  • Du-te regulat la inot sau fa plimbari usoare.
  • Mananca sanatos, regulat si variat. Nu uita de cuvantul variat din aceasta ecuatie, bebelusul tau si cu tine aveti nevoie de energie fizica si psihica, si acestea le poti avea doar daca te hranesti corect.
  • Culca-te devreme. Corpul tau lucreaza din greu sa sustina cresterea bebelusului si are nevoie de tot somnul pe care i-l poti oferi.
  • Limiteaza „surplusul de informatie”. Este in regula sa citesti carti despre sarcina, sa te uiti pe internet si sa asculti povestile altor mame, dar nu sa transformi asta intr-o permanenta goana dupa simptome si lucruri rele care se pot intampla. Mai bine incearca sa stabilesti o linie de comunicare directa cu bebelusul tau prin sunete si senzatii si sa te concentrezi pe starea de bine care ti-o transmite.

Daca in ciuda tuturor acestor lucruri te simti ca si cum esti gata sa cedezi, este bine sa mergi la un specialist care poate evalua starea ta de sanatate psihica si nivelul stresului si a depresiei. Asculta-l si ai incredere in el pentru a deveni o mamica linistita, senina si mereu aproape de bebelusul ei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!