Sari la conținut

Sanii se pregatesc de alaptare

Procesul producerii laptelui incepe inca din timpul sarcinii. Daca urmeaza sa ai un bebelus, mai mult ca sigur ca ai observat modificari ale sanilor. Aceste schimbari fizice, sani sensibili, mariti, areole inchise la culoare, pot fi primele semne ale sarcinii.

Expertii cred ca inchiderea la culoare a areolei poate fi un ajutor pentru alaptat, aceasta fiind mai vizibila, bebelusul se poate orienta mai bine. Un alt semn al sarcinii il reprezinta aparitia unor mici protuberante in jurul areolei, numite si glandele lui Montgomery, care au rolul lor in alaptare. Acestea produc o substanta uleioasa care ajuta la curatarea si protejarea pielii de infectii in timpul alaptarii.

Ce se intampla in interiorul sanilor tai?

Poate mult mai interesante decat schimbarile vizibile, sunt cele care se produc in interiorul sanilor. Placenta a inceput sa se dezvolte si stimuleaza secretia de estrogen si progesteron care face posibil procesul lactatiei.

Inaintea sarcinii, structura sanilor e formata din tesut de sustinere, tesut glandular si adipos. De fapt, sanii, care acum se transforma pentru a alapta noul bebelus, sunt  pregatiti pentru aceasta sarcina inca din viata intrauterina. Atunci cand te-ai nascut, canalele galactofore, o retea care transporta laptele din san spre exterior, sunt deja formate.

Glandele mamare au inceput sa se dezvolte vizibil de abia la pubertate, cand un flux puternic de hormoni le-a provocat cresterea. In timpul sarcinii, aceste glande isi amplifica activitatea.

In momentul nasterii bebelusului, tesutul glandular a inlocuit majoritatea tesutului adipos si este cauza cresterii sanilor care pot fi mai grei cu pana la 600-700g.

 

Printre celulele adipoase si cele glandulare se afla o retea de canale, numite ducte lactifere. Hormonii eliberati in timpul sarcinii induc o crestere atat in dimensiuni cat si in numar a canalelor.

Acestea se ramifica spre peretele toracic in canale mai subtiri, ductule, care se termina in formatiuni numite lobuli. Mai multi lobuli foreaza un lob. Fiecare san contine cate 15-20 de lobi, fiecare lob fiind conectat la un duct lactifer.

Laptele este produs in interiorul alveolelor, care sunt inconjurate de muschi ce exercita presiune asupra acestor glande pentru a trimite laptele in ducte si in cele din urma la nivelul areolei de unde este eliminat in timpul alaptarii

 

Natura a gandit totul dinainte, asa ca sanii tai vor fi pregatiti pentru alaptare inca din al doilea trimestru ceea ce insemna ca si in cazul unei nasteri premature iti vei putea hrani copilul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!