Sari la conținut

Cu bebe la plaja: ce vei face altfel la mare

Sunt doar niste concluzii ale sejurului nostru in formula de trei pe litoral. Dar pot fi niste lucruri de luat in considerare de catre oricine se pregateste psihic pentru prima vacanta de acest gen.

 

Daca mersul la mare ar fi doar stat la plaja, ai pleca de acasa cu o sacosa drept bagaj. Dar, de obicei, iesi la terasa, la plimbare pe faleza si la restaurant, in club, posibil la cumparaturi si, pentru toate astea, iti trebuie cate-o tinuta, nu? Uite-asa crestea trollerul ca aluatul de cozonac!

Draga mea, asta se intampla inainte de era copilului. Nu-i vorba, trollerul arata la fel de burtos, dar asta pentru ca am ingramadit in el si lucrurile mele, si pe-ale barbatului, ca asta micu’ are si el nevoie de un troller personal. Dar hai, sa-ti spun ce n-o sa-ti mai iasa la mare cu bebe dupa socoteala de acasa (sunt doar pareri personale, poate copilul tau este cu totul altfel fata de majoritatea si nici n-o sa-l simti in concediu):

 

O sa te bronzezi. Neuniform. Poti sa dai uitarii programul ordonat de aplicat FPS, stat pe spate, aplicat FPS, stat pe burta, intrat in apa, repetat, pana obtii nuanta care-ti trebuie. Iti sugerez sa te dai cu crema de acasa, in tihna si fara nisip, ca sa-ti iei de-o grija. (De altfel, asa se si recomanda, ca sa intre FPS-ul in functiune cand ajungi pe plaja.) Iar soarele o sa te parleasca in functie de dorinta copilului: pe sira spinarii – cand vei sta cocosata pe vine, ca sa-i demonstrezi cum se folosesc jucariile de nisip; pe ceafa si umeri – cand o sa aveti primele tentative de intrat in apa; mai mult pe-o parte decat pe alta – ca asa ai tendinta sa-ti porti copilul, mai mereu pe acelasi sold; in general, pe partea de sus a trunchiului – ca nu mai apuci sa stai si tu intinsa 20 de minute ca sa te colorezi si pe picioare, macar.

 

 

O sa te relaxezi. Altfel. Teancurile de reviste, ziare si cartea pe care n-ai mai apucat s-o termini in ultimul an sunt inlocuite de o sacosa cu jucarii, asa ca partea cu cititul iese din discutie. Nu zic nu, o sa ai timp de niste browsing pe smartphone, cat se indura barbatul sa mai intretina copilul. Si ar trebui sa te pregatesti pentru un program de exercitii sustinut, atat in apa cat si pe uscat. Totusi, o sa te relaxezi in cele mai copilaresti moduri cu putinta: construind forme din nisip, fugind de valuri sau cautand comori pe plaja. Pe bune, de cand n-ai mai facut asta la mare?

 

 

O sa stai la plaja. Insuficient. Baietelul meu de aproape un an a ramas cu un singur somn de zi, de la 11:00 la 14:00. Am incercat vreo doua zile sa-l culcam pe plaja – a mers, dupa 20 de minute de purtat in Boba si mutat la umbra, pe sezlong. In schimb, simteam ca ma parlesc eu la orele alea, chiar adunata sub umbrela. Asa ca am redistribuit altfel orele de plaja in familie: 08:00-10:30 si 15:00-18:00, ca sa-i permitem somnul de pranz mai confortabil, acasa, si sa ne intoarcem seara inainte de baita si somnul de noapte. Dar mi s-a parut ca am stat la plaja atat de putin! Mai ales cand vremea iti joaca feste si soarele-si arata fata fix cand asta micu’ doarme mai cu spor! In fiecare zi am tanjit sa mai stau un pic dimineata pe plaja, macar pana spre 12, iar seara sa levenesc pe sezlong, sub razele caldute, pana pe la vreo sapte, asa cum faceam in vremurile... mai putin ocupate.

 

 

O sa te vezi cu prietenii. Foarte putin. Am o fosta colega de facultate in Constanta, cu care am reluat relatiile mai consistent de cand suntem amandoua mamici si schimbam impresii. Ne-am propus sa ne vedem la plaja, sa socializeze si grupa mare, si grupa mica. Ce crezi? Din cele noua zile petrecute la mare, am reusit sa ne intalnim o singura data, intr-o dimineata, timp de o ora. Si asta pentru ca cei doi bebelusi (cu varste destul de apropiate), aveau programe destul de diferite. Am avut prieteni in Mamaia si tot n-am reusit sa ne vedem, ca noua ne era greu sa renuntam la plaja de langa casa cu tot copilul si calabalacul, lor le era mai comod si amuzant acolo. Cand esti cu bebe la mare, te cam darama logistica. Asa ca preferi o plaja aproape de casa, iar cine vrea sa-ti vada odorul, sa vina incoace.

 

 

O sa iesi in oras. Cam cu stres. Fie ca am mers la restaurant, la mall, la cumparaturi etc. pacea n-a durat mult. Copilul incepe imediat sa exploreze si trebuie sa stai dupa amuzamentul lui. Cand esti doar cu sotul, chiar ca s-a dus distractia, ca mancati cu randul, probati cu randul, cumparati cu randul, beti cafeaua cu randul. Partea cu „tine-l tu in brate ca sa vad cum vine rochia asta” sau „pune-l in carut ca sa mancam si noi in liniste” iese din discutie, cel putin la noi. Si, cum piciul nu-i inca destul de mare ca sa stea singur la un loc de joaca, il distram noi cum putem, pe unde putem.

 

 

O sa petreci momente minunate in doi. Acasa. Copilul asta a dormit toata noaptea de cand eram foarte mic si suntem tare recunoscatori. Asa cum m-a invatat Mona Ciurezu, specialista in somnul copiilor, bebelusul isi trage ora de culcare tot mai devreme, pe masura ce pierde din somnurile de zi. Astfel incat l-am urmarit si l-am incurajat sa faca asta, dat fiind ca un somn sanatos de noapte, la varsta lui, ar trebui sa aiba 10-12 ore. Prin urmare, Tudor isi incepe somnul de noapte pe la 18:30-19:00. Nu zic, am incercat sa-l adormim si sa-l luam cu noi in oras, in carut, dar seara s-a transformat intr-un cosmar. Plus ca i-am stricat somnul. Asa ca ne-am resemnat cu gandul ca si serile vacantei la mare le vom petrece tot in casa.

Bine, daca n-as fi fost nevoita sa va impartasesc zilnic impresii de la mare (scrise in acest moment al zilei), ne-am fi putut delecta cu un pahar de vin pe terasa casei, cu ochii clatiti de marea care destinsa dupa agitatia de peste zi. Dar a fost bine si-asa, macar mi-am trecut in revista invataturile pentru data viitoare la mare.

 

Sursa foto: arhiva personala

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!