Sari la conținut

Interventii chirurgicale pe cale vaginala

 Exista mai multe afectiuni ginecologice care se pot rezolva cu succes prin intermediul interventiilor pe cale vaginala. Sunt proceduri minim-invazive, care nu necesita aparatura speciala, prin urmare costurile sunt mult mai mici, iar timpul de recuperare post-operatorie se reduce considerabil. Iata care sunt recomandarile medicului specialist in obstetrica-ginecologie Iosif Niculescu…

De ce se feresc multi chirurgi din Romania de interventiile chirurgicale ginecologice pe cale vaginala?
Calea vaginala este cunoscuta ca avand niste dezavantaje in ceea ce priveste campul operator care este mult redus, dar si in ceea ce priveste vizibilitatea care, dincolo de o anumita limita, practic nu exista. Iar acest lucru poate reprezenta un obstacol. Daca este vorba de uter este nevoie de multa morselare, iar aceasta poate fi un eventual motiv pentru care nu toti chirurgii ginecologi prefera calea vaginala sau, mai bine zis, pentru care unii prefera mai degraba calea abdominala. Trebuie mentionat insa faptul ca Romania are o buna traditie in chirurgia pe cale vaginala.

Astfel de interventii presupun alte costuri sau vreo aparatura speciala, diferita de ce se foloseste in general?
Presupun in primul si in primul rand experienta, pe care o ai sau nu o ai. Probabil, experienta in chirurgia pe cale vaginala se dobandeste putin mai greu. Nu este nevoie de echipamente speciale pentru acest tip de interventie, poate cateva pense, instrumente simple. De aparatura sofisticata, nu se pune problema. Luand in consideratie perioadele mai scurte de spitalizare si recuperare, costurile sunt categoric mai mici.

Ce afectiuni se pot tratata cu succes prin astfel de interventii chirurgicale?
Lista afectiunilor este oarecum limitata in comparatie cu lista problemelor care se pot rezolva pe cale abdominala. Exista prolaps genital, tulburari de statica ale organelor genitale, care se rezolva aproape exhaustiv pe cale vaginala (defecte de perete anterior vaginal, defecte de perete posterior lateral, incontinenta urinara etc.), histerectomia totala pe cale vaginala, uneori asistata laparoscopic daca ovarele si trompele trebuie excizate/verficicate. Exista, de asemenea, tehnici consacrate pentru cazuri oncologice – tehnica lui Schauta-Amreich de histerectomie radicala pe cale vaginala cu eventuala excizie a ganglionilor din pelvis pe cale laparoscopica. Ce eventual nu se poate rezolva pe cale vaginala, se poate rezolva concomitent, in aceeasi operatie, pe cale laparoscopica. Calea combinata, vaginala/laparoscopic/endoscopic, este clar abordarea preferata, in aceast moment, caii abdominale.

In ce situatii NU se recomanda interventia chirurgicala pe cale vaginala?
Lipsa experientei, lipsa unui training adecvat este principala contraindicatie pentru interventiile pe cale vaginala. La limita exciziei pe cale vaginala sunt fibroamele si tumorile benigne ale uterului de dimensiuni mari. Aderentele sau modificarile anatomiei dupa infectii in pelvis sau in abdomen reprezinta o contraindicatie, dat fiind faptul ca se lucreaza pe spatii foarte mici, iar vizibilitatea este redusa.

Ce tip de anestezie se foloseste in interventiile chirurgicale pe cale vaginala?
Anestezia in interventiile pe cale vaginala poate fi generala, dar in prezent se prefera anestezia loco-regionala care, practice, inseamna o injectie cu substante anestezice rahidian, spinal, epidural sau combinatii ale acestor tehnici. Avantajele se regasesc in lista complicatiilor care este mult redusa, durere post-operatorie mult redusa. Aceasta anestezie permite ca pacienta sa fie treaza pe tot timpul interventiei dar nu simte nimic de la nivelul ombilicului in jos. Exista si operatii pe cale abdominala, in pelvis, la care se foloseste acest tip de anestezie, nu reprezinta doar apanajul interventiilor pe cale vaginala, dar mai ales aceste operatii se pot realiza prin anestezii loco-regionale.

Ce interventii de genul acesta se pot face in timpul sarcinii? In ce cazuri?
De principiu, in timpul sarcinii este de recomandat sa se faca cat mai putine interventii in sfera genitala, respectiv pe uter si anexe. Se fac doar in cazuri exceptionale, amenintatoare de viata. De exemplu, exista si la noi in tara cateva cazuri de cancer de col uterin rezolvate in timpul sarcinii care, altfel, ar fi avut o evolutie galopanta.
In toate celelalte cazuri unde indicatia operatorie se poate amana, se prefera efectuarea interventiei dupa nastere. Motivul consta in pericolul de a pierde sarcina printr-o manipulare intempestiva a uterului sau a colului uterin.

In cat timp se reface o pacienta dupa o astfel de interventie? Si ce restrictii post-operatorii se recomanda?
Din punctul de vedere al recuperarii post operatorii, operatiile pe cale vaginala au un avantaj categoric: timpul de recuperare este mult mai scurt. Desigur, exista necesitatea unei reduceri a activitatii fizile si sexuale de cateva saptamani, dar dupa cateva zile pacienta poate fi externata. Am avut cazuri care s-au externat si la 24 de ore dupa operatie. De regula, in maxim doua saptamani pacientele sunt capabile sa isi reia viata intr-o oarecare normalitate. Durerile post operatorii sunt categoric mult reduse.
Contactul sexual este restrictionat pentru 6-8 saptamani post-operator. De asemenea, activitatile fizice intense sunt de evitat, mai ales in cazul sportivelor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!