Sari la conținut

Controlul medical la 6 saptamani dupa nastere

Vorbind din punct de vedere medical primele 6 saptamani dupa nastere sunt perioada de lauzie. Implinirea a 6 saptamani dupa nastere inseamna momentul controlului dupa nastere, moment deosebit de important pe care trebuie sa-l faca toate femeile care au nascut, indiferent daca au nascut prin cezariana sau pe cale naturala.

Controlul medical la 6 saptamani dupa nastere are ca scop monitorizarea si evaluarea felului in care te recuperezi dupa nastere atat din punct d evedere fizic, cat si psihic.

In ce connsta controlul medical la 6 saptamani?


Este o investigatie clinica si paraclinica. In primul rand iti este masurata tensiunea si greutatea si se face un examen abdominal extern. Daca ai nascut prin cezariana medicul verifica modul in care s evindeca incizia. Iti sunt controlati sanii (se cauta noduli, semne de inrosire si mastita sau angorjare ori alte complicatii care pot sa apara in cursul acestei perioada chiar daca alaptezi sau nu.  

Urmeaza un examen ginecologic, inclusiv examinarea partilor genitale si a perineului, mai ales daca ai suferit o epiziotomie si se face si examenul intern vaginal. Sunt verificate ovarele si cervixul pentru identificarea a eventuale leziuni, cicatrici sau a altor probleme si eeste posibil sa faca si un test Babes Papanicolau.

In functie de ceea ce descopera la examenul fizic si in urma intrebarilor pe care ti le adreseaza, medicul mai poate recomanda si alte analize. El poate sugera realizarea unor teste de sange, daca esti suspecta de anemie sau daca are alte suspiciuni. Daca ai avut diabet gestational in sarcina, vei avea nevoie de un test de toleranta la glucoza.

In functie de ceea ce descopera la examenul fizic si in urma intrebarilor pe care ti le adreseaza, medicul mai poate recomanda si alte analize. El poate sugera realizarea unor teste de sange, daca esti suspecta de anemie sau daca are alte suspiciuni. De exemplu, daca ai avut diabet gestational in sarcina, vei avea nevoie de un test de intoleranta la glucoza.

Medicul o sa-ti recomande sa faci si anumite vaccinuri pe care nu le-ai facut la timpul lor sau de care ai nevoie, acum de cand esti mamica - contra tetanosului, gripei, rubeolei sau varicelei ori a altor boli ale copilariei si o sa-ti faca recomandari legate de problemele incontinentei urinare, pentru durerile de spate si cele articulare si iti va da cateva sfaturi legate de viata sexuala si alaptare.

Desi este considerat ca o investigatie neplacuta si prea ampla pentru o femeie sensibilizata emotional dupa nastere si dupa primele saptamani alaturi de copil, controlul de 6 saptamani este foarte necesar si poate preveni suferinte mai grave si complicatii uterioare greu de tratat. Recomandarea noastra este sa nu sari peste aceasta vizita la medic!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!