Alăptarea este probabil unul dintre cele mai dificile lucruri pentru multe mame, dar pentru ceilalți oameni pare a fi cel mai simplu și natural lucru pe care îl poate face orice proaspătă mămică.
După ce am alăptat 3 bebeluși, pot spune că alăptarea nu este deloc ușoară. Din toată această experiență am avut multe lucruri de învățat și, totuși, simt că nu le-am învățat pe toate.
Ce am învățat după alăptarea celor 3 bebeluși ai mei?
Am învățat că nu toate mămicile pot alăpta și nu este nimic în neregulă cu ele
Eu am avut norocul de a alege dacă vreau să-mi alăptez sau nu bebelușii, însă sunt multe mămici care nu au aceste opțiuni. Susțin mamele care aleg ceea ce este mai bine pentru ele și pentru bebelușii lor. Văd des comentarii pe rețelele de socializare de la așa zisele mame bine intenționate care sugerează că alăptarea este singura cale de a hrăni bebelușul. Și, oricum, dacă alăptezi, totuși ar trebui să alăptezi mai mult; sau poate mai puțin! Oricum ai alege, nu este bine!
► Citește și: Conform unui studiu, alăptarea poate îmbunătăți starea de spirit a mamelor care se confruntă cu depresia postpartum
Decizia de a alăpta îi aparține în totalitate mamei și nu altor persoane.
Am învățat că mamele își hrănesc bebelușii așa cum pot și nu este nimic greșit dacă hrănești bebelușul cu lapte formulă
Mi-am dorit foarte tare să-mi alăptez primul bebeluș și am avut parte de o adevărată luptă. Timp de o lună, lactația a fost destul de redusă și nu știam care este cauza. Am fost la un consultant de alăptare, care mi-a spus să utilizez pompa de alăptare. Tot el mi-a spus că orice mamă poate alăpta, doar că trebuie să lucrez mai mult la asta. Așa că, în perioada în care nu am reușit, am luat acest lucru ca pe un eșec. Când am reușit să-mi alăptez copilul, m-am simțit împlinită și am văzut totul ca pe o realizare.
► Citește și: Nu, mamele care se mândresc cu alăptarea nu vor să te învinovățească pentru că tu nu ai putut
Am învățat că, uneori, alăptarea merge bine, dar apare ceva neașteptat și-ți dă peste cap totul. Trebuie să știi că totul va fi bine și, cel mai important, să nu te simți că eșuezi
Al doilea copil avea 5 luni când a încetat să mai ia în greutate. Am fost nevoită o perioadă să-l hrănesc cu lapte formulă, la recomandarea pediatrului. După două săptămâni de lapte formulă, bebelușul începuse să ia în greutate și să doarmă mai bine. Era mult mai fericit, însă, treptat, a început să prefere mai mult biberonul decât sânul. Așa că i-am oferit în continuare lapte formulă, împreună cu alimente solide și, încet-încet am început alăptarea doar dimineața și seara, la culcare.
► Citește și: Cauze frecvente ale pierderii laptelui matern
Am învățat că alăptarea este dificilă și este strict decizia mamei să aleagă când să se oprească din a alăpta
În perioada în care alăptam primul și al doilea copil, am pompat cât de mult am putut, încât ajunsesem să urăsc pompa pentru alăptare. Sunt sigură că niciunei mame nu-i place să scoată laptele cu pompa de alăptare. Nu vei auzi niciodată vreo mamă care să spună: “Ohh, abia aștept să pompez.“
Când am început să-l hrănesc pe cel mic cu lapte formulă, m-am simțit dezamăgită la început. Dar știam că am făcut tot posibilul să continui cu alăptarea. Mi-am dat seama că pot lua decizia de a mă opri din alăptare.
► Citește și: “Alăptarea a fost o luptă emoțională dureroasă”. De ce aleg unele femei să nu alăpteze
Am învățat să nu am așteptări mari, în ceea ce privește alăptarea. Acest lucru nu duce decât la dezamăgire
Când am ajuns la cel de-al treilea bebeluș, deja nu mai aveam nicio așteptare în ceea ce privește alăptarea. Nu am pus nicio presiune pe mine când a venit vorba de travaliu, naștere, alăptare sau orice altceva. Și știți ce? Am alăptat cel de-al treilea bebeluș până la 20 de luni. El a fost de departe bebelușul cel mai ușor de alăptat și am avut cea mai grozavă experiență.