Sari la conținut

Antibioticele pot reduce eficacitatea vaccinurilor la bebeluși și copii, spune un nou studiu

Un nou studiu a descoperit că antibioticele pot reduce eficacitatea vaccinurilor la copii și bebeluși. Așa cum bine știm, vaccinurile sunt esențiale pentru protejarea și prevenția bolilor grave la bebeluși.

Noul studiu arată că bebelușii și copiii mici cărora le-au fost administrate anterior antibiotice pot avea un răspuns imunitar mai slab la vaccinurile de rutină din primii ani de viață. Acesta este primul studiu de acest gen care sugerează că antibioticele ar putea interfera cu eficacitatea vaccinurilor.

Vaccinurile au funcționat întotdeauna prin declanșarea unui răspuns imun la o anumită boală, însă răspunsul imun diferă de la copil la copil.

► Citește și: Încă un studiu arată că nu există nicio legătură între vaccinare și autism

Studiul a cuprins 560 de bebeluși și copii mici cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani, cărora li s-au prelevat probe de sânge, care au fost folosite pentru a verifica anticorpii la patru dintre vaccinurile de rutină. La 61% dintre copiii li s-au administrat anterior antibiotice.

Când cercetătorii au verificat și analizele bebelușilor care au primit un tratament cu antibiotic anterior, au descoperit că puțin peste 20% dintre aceștia au avut un răspuns imun puternic la unul dintre vaccinuri.

► Citește și: Mesajul brutal de sincer al unui medic, pentru părinţii care aleg să nu îşi vaccineze copilul

Acest lucru nu înseamnă că vaccinurile nu au funcționat la acești copii, dar imunitatea lor nu a fost la fel de puternică precum cea a bebelușilor și copiilor mici cărora nu li s-au administrat niciodată antibiotice.

Sursa



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!