Sari la conținut

Bebelusul la 5 luni

Cea de a cincea luna de viata a bebelusului vine cu noi cuceriri, noi descoperiri si cu o crestere exploziva a capacitatii motrice.

Unii dintre ei reusesc sa-i ridice trunchiul, iar altii chiar sa stea, daca sunt sustinuti, in fundulet. Mainile si picioarele sunt jucariile preferate, capul este bine ancorat pe umeri, musculatura gatului fiind din acest moment capabila sa-i sustina toata greutatea.

Copilul gangureste, rade, isi urmareste parintii, este curios, iar atentia ii este atrasa de toate cele ce se petrec in jurul lui. Printre performatele acesti luni se numara capacitatea de a apuca bine cu toata mana obiectele care se afla in jur si care ii starnesc interesul. In plus poate tine obiectele cu ambele maini si descopera abilitatea de a le rasuci. Pentru bebe asta este un mare pas inainte. Un motiv de grija in plus pentru parinti, care trebuie sa fie siguri ca nimic din ceea ce se afla la indemana copilului nu-i poate face rau. La acesta varsta devine imprevizibil, reactioneaza instinctiv si, uneori, se poate pune in pericol.

Evolutia motricitatii copilului este un semn al dezvoltarii creierului, intre dezvoltarea abilitatilor si dezvoltarea cognitiva fiind o legatura directa, in dublu sens. Bebelusul are nevoie de toata atentia mamei si a familiei, calitatea mediul in care acesta se dezvolta fiind fundamentala. Copilul trebuie permanant stimulat, iar interactiunea micutului cu cei din jur se regaseste imediat in micile variatii, in plus sau in minus, in ceea ce priveste dezvoltarea.  

Dezvoltarea cognitiva a bebelusului la 5 luni

Varsta de cinci luni este momentul in care bebe incepe ceea ce medicii pediatrii numsc lalatiunea. Lalatiunea este o faza superioara a ganguritului, pe care micutul o descopera singur, si este o expresie articulata, care consta dintr-o intensa emisie de repetitii de silabe. A doua cucerire, de care parintii isi vor da seama aste aceea ca micutul isi recunoaste numele. Intelege cand este strigat pe nume, intelege cand se vorbeste despre el si raspunde la acest stimul. Recunoasterea numelui propriu este o dovada unei evolutii cerebrale normale.

Bebe se joaca

La aceasta varsta copilul incepe sa inteleaga legatura dintre cauza si efect. Cum? Repetand. Lasa de zeci de ori un obiect sa cada si in felul acesta intelege efectele actiunilor voluntare. Este o noua etapa in dezvoltare, iar acum se pune temelia. Nu te enerva daca isi lasa jucaria sa cada de zeci si sute de ori. Bebe invata si descopera lumea.

 

Alimentatia bebelusului la 5 luni

Cei alaptati au mai multe mese decat cei alimentati artificial. Pentru primii regula este sa fie pus la san oridecate ori cer acest lucru, respectand programul copilului, in primul rand, nu pe cel al mamei. La aceasta varsta laptele matern este ideal si suficient.

Cei care au fost hraniti artificial sunt in plina etapa de diversificare, iar medicul ramane cel mai bun colaborator. Nu bunica, nu matusa, nu amicele din parc!

Copilul trebuie sa primeasca doar laptele din biberon, iar restul alimentelor exclusiv cu lingurita. Daca ii dai copilului supa de legume cu biberonul o sa refuze sa mestece, o sa refuze mancarea cu lingurita sau o sa accepte cu mare greutate.

Laptele cu formule speciale pentru aceasta varsta ramane alimentul principal, iar fiecare aliment nou trebuie oferit copilului separat.

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti, pentru binele copilului tau.

Nu te grabi, fiecare aliment nou (leguma, fruct sau tip de carne) trebuie introdus treptat.

Nu insistati daca refuza. Repetati dupa cateva zile. Copilul nu refuza pentru ca nu-i place, ci pentru ca nu cunoaste gustul. Bebe nu stie ce este aceea „nu-mi place”.

Nu amesteca alimente noi cu alimente pe care bebe le accepta. Poate refuza si ceea ce deja mananca. Adauga alimentul nou in combinatie cu cele deja cunoscute de copil, numai dupa ce acestea este accepta si ai dovada ca organismul lui il tolereaza.

Ofera-i cereale la masa de seara. Ii tin de foame peste noapte, dar alege cu grija cerealele pe care le folosesti. Evita cerealele care contin grasimi hidrogenate, ulei de palmier sau cocos.

 

Citeste si

Bebelusul la 4 luni

Bebelusul la 6 luni

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!