Sari la conținut

Gingivistomatita

Gingivostomatita este o denumire complicata pentru o boala a carei cauza este virusul Herpes simplex. Aceasta afectiune provoaca dureri ale cavitatii bucale (se mai numeste si stomatita herpetica). In timp ce ideea ca  herpesul apare in gura bebelusului  este cat se poate de neplacuta, situatia nu este atat de grava pe cat pare. Virusul se numeste Herpes Simplex de tipul 1 (HSV-1), nu e acelasi lucru cu  herpesul genital, infectia care se transmite sexual (HSV-2), iar bebelusul l-a contractat, probabil, cand cineva cu virusul de tip 1 l-a sarutat.

Multi adulti  (se estimeaza  ca intre 50 si 80% ) sunt purtatori ai virusului si probabil il au de cand erau copii. Infectia initiala poate trece neobservata, dar atunci cand se manifesta o face sub forma gingivostomatitei. Tipul 1 poate provoca si  infectii herpetice la nivelul ochiului si in cazuri rare unele tipuri de encefalita.

Care sunt simptomele?

Gravitatea gingivostomatitelor poate varia, dar in cazurile cele mai grave copiii pot avea pana la 20 de pustule pe gingii, in interiorul obrajilor, pe cerul gurii sau pe limba.

 Pustulele sunt mici (intre 1 si 5 mm in diametru), alb gri in mijloc si rosii in jurul marginilor. Gingiile vor fi umflate si vor sangera usor. Pentru ca pustulele  sunt foarte dureroase, probabil ca bebelusul va fi foarte iritabil, cantitatea de saliva va fi mult mai mare decat de obicei si ii va scadea pofta de mancare.

Posibil sa aiba si febra mare iar ganglionii limfatici de pe o parte si alta a gatului vor fi inflamati. Daca observi aceste simptome la bebelus, suna-ti doctorul. In cazul copiilor e foarte posibil ca virusul sa se manifeste si in zona ochilor sau alte parti ale fetei, asa ca pediatrul va vrea sa il tina sub observatie.

Cum se trateaza gingivostomatita?

Pustulele din gura bebelusului vor trece in 10 zile, dar in acest timp sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti alina bebelusul. Pentru ca este vorba de o infectie virala, antibioticele nu vor fi de ajutor.

-   Desi va bea cu greutate din cauza durerii provocate de herpes trebuie sa te asiguri ca bebelusul va ramane hidratat, asa ca ai grija sa-si primeasca portia de fluide.
-    Daca bebelusul mananca deja hrana solida, da-i piureuri sau orice fel de mancare ce nu are nevoie sa fie mestecat. Dar nu forta bebelusul sa manance daca are dureri.
-    Daca infectia este severa, doctorul ii va prescrie medicatie antivirala cum ar fi aciclovirul.

Poate fi prevenita gingivostomatita ?

Pentru ca multi adulti sau copii sunt infectati cu virusul herpetic si pentru ca il pot da mai departe chiar daca nu exista manifestari, nu este nici o metoda pentru a preveni contractarea herpesului. Poti evita ca bebelusul sa fie sarutat de persoane straine, sau sa manance in comun cu alti copii care au o eruptie herpetica.

Din nefericire, odata ce virusul intra in corp ramane  acolo pentru totdeauna. Nu trebuie sa disperi. Primul episod de gingivostomatita  este cel mai agresiv si de obicei nu se repeta prea des, copilul tau ar putea sa nu aiba nici un fel de manifestare ani la rand.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!