Sari la conținut

Hipospadias, la baietii mici

Malformatie (congenitala) caracterizata prin situarea meatului (orificiul de iesire) urinar dedesubtul penisului, se observa la una din 300 pana la 800 de nasteri.

Meatul urinar in loc sa fie asezat in mijlocul glandului, se gaseste fie la nivelul darei preputului (hipospadias anterior ce este insotit deseori de o ingustare a meatului tradusa printr-un jet urinar filiform, ce trebuie de altfel operat pentru a evita o retentie in amonte pe caile urinare superioare), fie la nivelul dungii (hipospadias penian), fie la baza acesteia pe perineu (hipospadias posterior).



Hipospadiasul penian si posterior poate fi asociat malformatiilor urinare ce trebuie cautate sistematic (ecografie, urografie…)

Mai rar, hipospadias este asociat altor malformatii sau unei anomalii a organelor genitale (criptorhidie), ce justifica o investigatie endocrina sau cromozomiala


In anumite cazuri particulare, hipospadias este operat intre varsta de 18 luni si 3 ani si necesita un examen meticulos si precoce de catre un chirurg specializat.

Interventia poate necesita mai multe sedinte. Trebuie evitata circumcizia, pielea preputului fiind astfel utilizata in timpul repararii.

 

Motivele pentru care se opereaza aceasta malformatie congenitala sunt si de ordin psihologic. Un baietel care are hipospadias nu poate sa urineze stand in picioare, intrucat nu poate directa jetul inainte. Ceea ce poate avea implicatii de ordin social in momentul in care intra intr-o comunitate si observa ca este diferit. Nici in ceea ce priveste functia sexuala cu aceasta malformatie nu poti functiona normal, intrucat ejacularea nu se mai face prin varful penisului, adesea fiind imposibil si sa existe erectie.

 

Este recomandata operatia in primul an de viata, insa ea poate sa se faca si mai tarziu, chiar si la maturitate. Cel mai adesea se rezolva dintr-o singura interventie chirurgicala care dureaza intre o ora si doua ore, insa exista cazuri mai grave in care sunt necesare mai multe operatii. O astfel de interventie trebuie facuta de catre un medic specializat in astfel de operatii, existand o rata de esec al operatiilor. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!