Sari la conținut

Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor

Problemele de somn la bebeluși reprezintă unele dintre cele mai frecvente situații raportate de părinții care au copii mici. Întreabă orice proaspăt părinte, iar majoritatea dintre ei se vor plânge de lipsa de somn a micuțului. Mulți vor fi, de asemenea, îngrijorați că ceea ce trăiesc ei nu este „normal” și cred că puiul lor are o problemă care trebuie rezolvată. Așa că își petrec timp citind cărți despre asta, întreabând prietenii și familia sau chiar medicii lor despre ce ar trebui să facă pentru a-și face copilul să doarmă mai mult.

O parte din presiunea în ceea ce privește somnul copiilor este că trăim într-o cultură în care părinților li se spune în mod repetat că trebuie să se îngrijoreze de somnul bebelușului lor, că vor exista consecințe grave dacă copilul nu va dormi suficient. O altă problemă este că majoritatea proaspeților părinți, care au avut puțină experiență cu copiii înainte de a avea propriul lor suflețel, nu prea își dau seama despre ceea ce este cu adevărat „normal” atunci când vine vorba de somnul la bebeluși.

Deci, ce este normal?

„Copilul meu se trezește în fiecare oră, atât ziua, cât și noaptea, pentru a mânca.”

Fie că este vorba de trezitul din oră în oră sau la fiecare două, chiar trei ore, părinții sunt adesea îngrijorați când prichindelul lor se trezește regulat pentru a fi hrănit.

Citește și: De ce plânge bebelușul după ce mănâncă și cum îl putem ajuta

În momentul nașterii, în stomacul unui bebeluș poate încăpea doar o linguriță de lapte, ceea ce înseamnă că puiul va trebui să se hrănească frecvent pentru a răspunde tuturor cerințelor de energie care însoțesc această perioadă de creștere. Deși stomacul crește relativ repede, conținutul de grăsimi și proteine din laptele matern este mult mai mic decât din laptele de vacă, de exemplu, astfel că, sugarii trebuie să fie hrăniți des. Laptele matern fiind conceput pentru bebelușii care au nevoie să se hrănească în orice moment al zilei, este digerat ușor și rapid. Cu toate acestea, laptele formulă este obținut din laptele de vacă și are un conținut mai mare de grăsimi, conținând în același timp mai mulți aditivi care îl fac mai greu de digerat. Acest lucru poate afecta somnul sugarului, rezultând un somn mai profund și nefiresc.

Chiar și așa, utilizarea laptelui formulă nu oferă neapărat părinților mai mult somn per total.
Sugarii a căror sursă principală de energie este laptele matern se vor trezi deseori pentru a fi alăptați, lucru esențial pentru ca relația de alăptare să continue. Cu toate acestea, indiferent de starea de hrănire, mulți sugari se trezesc regulat în timpul nopții. Trezitul noaptea este normal și adaptabil din punct de vedere biologic.

Citește și: Cele mai bune ponturi pentru ca bebelușul tău să doarmă mai bine

Mamele care alăptează se pot trezi mai des, dar, în ansamblu, au parte de un somn mai bun. De exemplu, într-un studiu care a observat copiii alăptați timp de 2 ani, s-a constatat că acești copii au continuat să se trezească frecvent pe parcursul celui de-al doilea an de viață.

Trezitul noaptea ajută la protejarea sugarului

Trezitul noaptea a fost raportat ca fiind mai frecvent la sugarii care dorm cu un părinte în pat. Cu toate acestea, trezitul și împărțitul patului (atunci când sunt făcute în condiții de siguranță) pot proteja de fapt copilul de SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).

Perioada critică pentru sindromul de moarte subită la sugari este de până la 8 luni, iar trezitul noaptea poate servi ca mecanism de protecție. De fapt, dacă ne uităm la parenting din punct de vedere istoric și intercultural, trezitul de noapte des asociat cu co-dormitul și alăptarea sunt norma pentru care ar trebui să comparăm comportamente de somn la sugari.

"Copilul meu dormea toată noaptea și deodată a încetat să mai facă acest lucru."

Citește și: Totul despre somnul bebelușilor

Imaginează-ți că te-ai trezit în mod regulat pentru a te hrăni, dar pe măsură ce trece timpul, acest obicei dispare. Atunci îți dai seama că dormi bucăți lungi și frumoase de somn. Ore de somn deodată! Și este minunat. Apoi, dintr-o dată, la fel de repede, dispare. Copilul tău minunat, adormit în noapte, se trezește brusc din nou. Această experiență, care este o realitate pentru mulți, poate provoca frustrare și disperare însoțită de sentimentul că ai făcut ceva greșit sau că trebuie să faci ceva pentru ca somnul lui neîntrerupt să se întoarcă.

Dar iată ce: nu ai făcut nimic. Întoarcerea la trezitul din miezul nopții după perioadele de somn este perfect normală. Somnul multor copii va fi așa ceva timp. De fapt, cercetătorii au descoperit că de multe ori între 6 și 12 luni, sugarii care au dormit anterior ore întregi, încep brusc să se trezească mai des noaptea. Într-un studiu pe termen lung care privește somnul copilului între 3 și 42 de luni, s-a constatat că nu există stabilitate în timpul nopților sau chiar o durata a somnului în această perioadă.

Ce provoacă schimbarea modului de somn?

Există, probabil, o varietate de motive, unice pentru fiecare copil. Recent, un studiu a raportat că bebelușii tind să se trezească mai des atunci când învață să meargă pe burtă. Pe măsură ce copiii cresc și fiecare dezvoltă un ritm circadian, ei vor parcurge cicluri ale somnului - unele mai convenabile pentru părinți decât alții. Părinții trebuie să fie conștienți că aceste schimbări sunt total normale, chiar dacă pot fi frustrante.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!