Sari la conținut

Regresia somnului bebelușului de 4 luni – cauze și sfaturi, pentru a o depăși

Dacă bebelușul tău de patru luni se trezește adesea noaptea și întâmpină dificultăți la adormire, s-ar putea să se confrunte cu regresia somnului.

Programul de somn al bebelușului se schimbă brusc la această vârstă. Regresia somnului este reală și poate fi dificil de gestionat pentru părinți, dar este o fază normală care face parte din dezvoltarea copilului.

Regresia somnului bebelușului de 4 luni. De ce unii bebeluși trec prin regresia somnului?

Regresia somnului poate apărea la orice vârstă, dar apare cel mai frecvent la 4, 6, 8, 12 și 18 luni. Nu toți copiii experimentează regresia somnului în luna a patra. Cercetările afirmă că există o variație semnificativă a tiparelor individuale de somn la nou-născuți.

► Citește și: Cum să adormi bebelușul încet, dar sigur

Regresia somnului poate apărea la bebeluși, din următoarele motive:

Schimbarea programului și tiparului de somn

Programul de somn la nou-născuți variază în funcție de vârstă. Ei tind să doarmă 14-16 ore pe zi, la intervale scurte. Până la vârsta de 4 până la 11 luni, bebelușii dorm, în general, 12-15 ore pe zi. Această modificare a tiparelor de somn în a patra lună ar putea duce la regresia somnului la unii bebeluși.

Dezvoltarea rapidă a creierului și dezvoltarea fizică

Somnul joacă un rol vital în dezvoltarea creierului unui nou-născut. În timpul somnului, creierul lui eliberează hormoni de creștere, ajutându-l să se dezvolte, dar contribuie și la repararea țesuturilor. La unii bebeluși, regresia somnului poate fi cauzată de dezvoltarea rapidă a creierului sau de o creștere fizică care poate duce la treziri frecvente pentru hrănire, pe timp de noapte.

► Citește și: Nu obiceiurile de somn ale copilului trebuie schimbate, ci așteptările noastre

Conștientizarea mediului înconjurător

În a patra lună, bebelușul devine mai conștient de mediul înconjurător și începe să scoată sunete. De asemenea, începe să se adapteze la lumina zilei, la lumina artificială și la hrănire. Astfel de evoluții pot duce la regresia somnului. Pe măsură ce devine mai conștient de împrejurimi, s-ar putea să se trezească, pentru a verifica dacă mediul din jurul lui este sigur. Când ceva i se pare ciudat, este posibil să nu mai adoarmă și să înceapă să plângă.

Regresia somnului bebelușului de 4 luni. Care sunt semnele regresiei somnului?

Pentru a identifica dacă este vorba sau nu de regresia somnului, trebuie să urmărești următoarele semne:

  • Trezirea frecventă a bebelușului în timpul nopții
  • Dificultatea de a adormi
  • Plânset frecvent
  • Somn redus.

Nu uita, totuși, că regresiile de somn sunt normale și ar putea indica faptul că micuțul tău este un copil sănătos.

► Citește și: Ce simte o mamă care are un bebeluș care nu vrea să doarmă

Regresia somnului bebelușului de 4 luni. Când se încheie regresia somnului?

Deși pare că nu se mai termină niciodată, regresia somnului bebelușului de 4 luni se va termina în câteva săptămâni. Cu toate acestea, depinde de cât de bine gestionezi situația și cât de mult ajuți bebelușul să doarmă liniștit.

Regresia somnului bebelușului de 4 luni. Cum gestionezi regresia somnului la bebelușul de 4 luni?

Regresia somnului poate fi greu de gestionat, deoarece este o dezvoltare bruscă. Este important să-ți ajuți bebelușul să adoarmă și să dezvolte un program de somn stabilit.

► Citește și: Regresia somnului în primul an de viață al bebelușului

Nu există o cale sigură de a reduce regresia somnului bebelușului de 4 luni. Cu toate acestea, părinții pot încerca următorii pași:

Respectarea unei rutine de somn

Acest pas ar putea fi dificil atunci când bebelușul trece prin regresia de somn. Cu toate acestea, încearcă să respecți rutina obișnuită de culcare. Acest lucru l-ar putea ajuta să revină la un ciclu normal de somn, odată cu sfârșitul regresiei somnului.

Îndeplinirea nevoilor bebelușului

Bebelușul s-ar putea trezi în timpul nopții din cauză că îi este foame sau pentru că are scutecelul plin. Dacă bebelușul tău plânge din cauza acestora, asigură-te că îi îndeplinești nevoile cât mai repede posibil.

Asigură-i rapid hrănirea pe timp de noapte și schimbările de scutece și evită să vorbești sau să te joci cu bebelușul când se trezește noaptea. Nu folosi o lumină puternică sau ecranul telefonului, deoarece copilul nu va mai putea adormi.

► Citește și: Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor

Crearea unei atmosfere optime de somn

Încearcă să creezi un mediu liniștit și întunecat în camera unde doarme bebelușul.

Înainte de somn, ai putea să-i faci copilului o baie caldă, să-l masezi, să pui muzică liniștitoare și să estompezi luminile cu cel puțin o oră înainte de somn, pentru a-l ajuta să adoarmă.

Identificarea schimbărilor somnului

În timpul regresiei somnului, părinții se îngrijorează adesea dacă micuțul lor doarme suficient. Acum că bebelușul are patru luni, va dormi 14-15 ore pe zi, spre deosebire de cele 16-17 ore de somn când erau nou-născuți.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!