Sari la conținut

Nu obiceiurile de somn ale copilului trebuie schimbate, ci așteptările noastre

Ca proaspătă mămică probabil te întrebi adesea de ce puiul tău încă se trezește în mijlocul nopții fără vreun motiv.

E din cauza mâncării? 

Copilul are o tulburare de somn? 

Să schimb ora de culcare? 

Să schimb programul de somn?

Și eu am întâmpinat această situație când puiul meu avea doar 2 luni. Dormea doar pe pieptul meu cam 20 de minute. M-am documentat, am citit cărți, am intrat pe siteuri și pe grupuri de mămici.

Copilul meu nu reușea să doarmă câteva ore legate.

Oare avea vreo problemă?

Greșesc eu cu ceva?

► Citește și: Cei care adorm împreună

Am stat și m-am gândit. Copilul meu creștea normal, iar medicul pediatru nu a avut nicio îngrijorare cu privire la dezvoltarea lui. Și atunci mi-am zis: Bebelușul meu se comportă ca un bebeluș. Și asta pentru că este un bebeluș. Bebelușii nu dorm. Ei nu au program de somn bine stabilit. Vor să fie aproape de părinți, atât noaptea cât și ziua.

Aveam nevoie de sfaturile altor mămici – și nu mă refer la cele care m-ar judeca. Aveam nevoie de sprijin și de cineva care să-mi spună: Te înțeleg. Este foarte frustrant și epuizant, dar iată ce trebuie să faci. Nu spun că acest lucru este ușor, dar te-ai gândit că poate nu ai tu o problemă? Așa doarme copilul tău. Câte 20 de minute.

► Citește și: Există vreo legătură între somnul liniștit al copilului și liniștea sufletească a mamei? Ce spune știința

Am cunoscut bebeluși care dormeau toată noaptea. Alții care dormeau toată ziua și noaptea erau treji. Bebeluși care dormeau și ziua și noaptea. Atunci mi-am confirmat faptul că fiecare bebeluș are propriul stil de a dormi.

Noi, mamele, ar trebui să nu mai avem așa de multe așteptări în ceea ce privește somnul bebelușilor noștri. Ar trebui să acceptăm mai mult ajutor din partea partenerilor, prietenilor și familiei. Să învățăm să spunem "nu" lucrurilor care ne fac să devenim obosite. Dar, mai ales, să avem credință că toate aceste lucruri vor trece în curând și că totul va bine.

► Citește și: 10 sfaturi de la 10 părinți, pentru un somn al copiilor de nota 10

Mamele ar fi mai puțin stresate dacă ar ști că bebelușii lor sunt normali, sănătoși și se dezvoltă bine. În felul acesta, s-ar putea odihni și ele mai bine alături de bebelușii lor.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Gianina

    Copilul trebuie sa doarma in primul rând pt o buna dezvoltare, pe care pediatrul nu o vede atunci, o vad medicii de peste ani si in al 2 lea rand, membrii familiei, ca sa nu mearga la randul lor la medic, trebuie sa doarma.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!