Sari la conținut

Septicemia bacteriana

Ce este septicemia bacteriana?

Este denumirea folosita pentru a descrie afectiunea provocata de intrarea bacteriilor in sange ceea ce face ca la nivelul unor organe cum ar fi rinichii, plamanii, ficatul, sau chiar in oase, sa apara infectii. Septicemia bacteriana poate fi tratata cu antibiotice atunci cand e surprinsa intr-o faza incipienta dar chiar si asa poate fi letala. Exista insa vaccinuri care au dus la scaderea incidentei acesti afectiuni.

Cum poate face bebelusul tau septicemie

De cele mai multe ori septicemia este provocata  de intrarea in sange a unor bacterii cum ar fi Haemophilus influenzae si  Streptococcus pneumoniae. Din fericire au sanse foarte mici de a patrunde in corpul unui bebelus care a fost vaccinat. In cazuri rare, un copil poate dezvolta aceasta infectie datorita altor bacterii cum ar fi strepococul auriu si streptococii din grupa A, care pot intra in organism printr-o taietura sau Neisseria meningitides, care patrunde in corp prin sistemul respirator ori salmonella care intra in sange prin intestine.

Cum iti poti da seama daca bebelusul tau are septicemie bacteriana

Este greu de spus. Daca unii copii devin nelinistiti si iritabili, la altii singurul simptom este febra. Ar putea avea o infectie la nivelul urechii gatului sau plamanilor de care e posibil ca tu sa nu-ti fi dat sema. Este important sa te adresezi medicului daca bebelusul tau are sub 3 luni si o temperatura intrarectala mai mare de 38 de grade. Daca plange si nu il poti opri sau daca e letargic si il trezesti greu trebuie neaparat sa il duci la un spital.

Infectiile sangelui provocate de taieturi sau prin oparire, se manifesta prin febra, dureri si inflamarea locului afecat. Netratarea acestor infectii poate duce la probleme serioase ale incheieturilor si oaselor.

Diagnostic si tratare.

Pentru detectarea septicemiei se pot preleva probe de sange, urina, lichid spinal. Aceste proceduri sunt invazive si pot fi stresante dar sanatatea bebelusului este mult mai importanta.

Exista metode prin care sa poate preveni septicemia?

In primul rand trebuie sa faci bebelusului toate vaccinurile necesare. Daca se raneste, mentine rana curata si fii atenta la semnele de infectie. Tratarea din timp a unei infectii este cel mai bun medicament.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!