Sari la conținut

Urmează să îți petreci sărbătorile cu un nou-născut? Iată ce reguli importante trebuie să respecți

Sărbătorile aproape că sunt aici. Următoarea perioadă este despre cadouri, mâncare delicioasă și timp petrecut cu familia și prietenii. Este o perioadă plină de bucurie, dar poate fi și una stresantă. Dacă cineva din grupul tău a devenit de curând părinte, probabil că are câteva gânduri și preocupări suplimentare. De la menținerea bebelușului sănătos pâna la a-și intra din nou în ritm.

Știu că îi iubești și îți dorești tot ce e mai bun pentru ei și pentru copil, doar că, uneori, când există un bebeluș, este greu să ne amintim ce ar trebui să facem sau ce nu ar trebui să facem pentru a nu-l deranja atât pe el, cât și pe părinți.

Iată câteva reguli pe care să le ai în vedere atunci când vizitezi bebelușii de sărbători

  • Spală-te pe mâini

Crăciunul și Anul Nou sunt în toiul sezonului rece și, mai ales, în sezonul gripei și răcelilor. Nou-născuții sunt deosebit de sensibili la boli – probabil că încă nu au toate vaccinurile făcute, iar sistemele lor imunitare sunt destul de scăzute.

► Citește și: Te rog. ține-ți microbii departe de bebelușul meu!

  • Nu pupa bebelușul

Pediatrii le spun proaspeților părinți să nu lase alte persoane să le pupe bebelușul. Pupatul este una dintre cele mai simple metode de transmitere a unei boli unui bebelus (chiar și atunci când nu ai niciun simptom). Părinții se simt probabil rușinați în acest sens – nu vor să-ți spună că nu ai voie să pupi copilul.

► Citește și: Poți omorî un nou-născut, pupându-l. Povestea cutremurătoare în care s-ar putea afla orice mamă

  • Respectă programul de somn – da, este foarte important

Poate fi tentant să stai până târziu, mai ales de sărbători când te revezi cu atât de multă lume. Pentru noii părinți însă, este foarte obositor să-și decaleze programul de somn. Așa că sprijină proaspeții părinți și lasă-i să-și continue rutina de somn. Nu încerca să-i convingi prin a le cere să se relaxeze sau să facă o excepție doar pentru că este Crăciunul. În schimb, oferă-te să-i ajuți la rutina lor. Poți ajuta la băița bebelușului sau chiar să-l hrănești. Devii instant eroul familiei!

  • Anticipează schimbările de ultimă oră

Bebelușii și imprevizibilitatea merg mână în mână. Reține că existe șanse mai mare ca noii părinți să întârzie sau să plece mai devreme de acasă sau... amândouă.

  • Ia în considerare ce fel de cadouri îi cumperi bebelușului

Știu! Nu este nimic mai distractiv decât să faci cumpărături pentru un nou-născut! Înainte de a cumpăra un cadou pentru un bebeluș născut recent, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

-  Verifică dacă ceea ce vrei să-i cumperi este și ceea ce are nevoie.

-  Asigură-te că iei mărimea potrivită. Nu ești singura persoană care i-a cumpărat hăinuțe bebelușului, așa că asigură-te că iei hăinuțe cu un număr mai mare, având în vedere că bebelușii cresc pe zi ce trece, iar hăinuțele le rămân repede mici.

-    Întreabă părinții de ce ar avea nevoie bebelușul. Surprizele sunt atât de frumoase, dar poate există anumite lucruri de care bebelușul are nevoie, iar părinții nu au apucat să le achiziționeze.

-  Gândește-te și la părinți. Toată lumea vine cu cadouri pentru bebeluș, dar la părinți cine se gândește? Asigură-te că le oferi ceva și părinților, oricât de mic este darul pentru ei.

  • Evită să faci observații cu privire la ceea ce mănâncă mama

Dacă mama alăptează, inevitabil vei acorda mai multă atenție la ceea ce mănâncă. Este pentru că o iubești atât pe ea, cât și pe copil, dar te rog să faci în așa fel încât să nu îi faci observație.
Există de fapt foarte puține dovezi științifice care spun că femeile trebuie să-și restricționeze dieta în timp ce alăptează.

  • Lasă-i și pe ceilalți să se bucure de bebeluș

Ești tentată să te retragi într-un colț unde să stai cu copilul ore în șir? Da, este drăgălaș tare, dar amintește-ți cu toți de acolo vor să țină bebelușul în brațe, așa că asigură-te că le oferi tuturor ocazia de a face acest lucru.

Psst: și apoi spune-i mămicii că ai putea fi babysitter pentru o zi. Ea poate ieși într-o seară în oraș, iar tu primești o seară întreagă de petrecut timpul cu bebelușul drăgălaș. Și uite-așa, toată lumea este fericită!

► Citește și: Îngrijirea nou-născutului - Când îmi pot lăsa musafirii să îl ia în brațe?

  • Oferă-le spațiu mamei și bebelușului

Unele proaspete mămici ar putea dori să stea într-un cocon plin de dragoste și alintare. Alte mămici ar putea simți că au nevoie de ceva timp în care să fie singure. Dacă observi că proaspăta mămică și bebelușul s-au separat de grup, asigură-te că sunt ok și că nu s-a întâmplat nimic, apoi acordă-le spațiu.
Mămica poate avea nevoie de câteva momente de liniște sau poate vrea să-i ofere bebelușului o pauza de la zgomot. Ei se vor întoarce să ți se alăture curând și vor fi gata pentru mai multă atenție și drăgălășenii.

  • Amintește-ți de mamă

O prietenă de-a mea și-a petrecut primul Crăciun ca și mamă cu socrii ei. S-au distrat foarte bine, dar la un moment dat a urcat la etaj pentru a-l alăpta pe cel mic. Când a revenit, a descoperit că toată lumea deschisese deja cafourile fără ea.

Amintește-ți că noile mămici se simt adesea invizibile, așa că fă tot posibilul ca ea să se simtă inclusă. Așteaptă câteva minute în plus dacă este nevoie, dar nu începe lucrurile fără ea. Pune-i întrebări și despre ea, nu doar despre copil.
Spune-i că este importantă ca și persoană, nu doar ca mamă a copilului ei.

► Citește și: Admiră nou-născutul. Numai nu uita de mamă...

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!