Sari la conținut

20 de jocuri Montessori fără jucării. Senzaționale pentru micuțul tău

Sophia este Montessori. Încă de la 2 ani, am ales pentru ea o grădiniță care predă un astfel de sistem. Acum, are aproape cinci ani și suntem extrem de mulțumiți de modul în care a crescut. La început, am avut un șoc din multe puncte de vedere. E complet diferit de sistemul pe care îl întâlnești într-o grădiniță clasică. În articolul acesta, vă voi vorbi doar despre un aspect, cel al jocurilor și jucăriilor. La Montessori, nu există jucării clasice. Mai mult, copiii nu au voie să-și aducă jucării de acasă, poate doar plușurile de care sunt atașați și pe care le pot folosi ca să adoarmă.

Sistemul Montessori creează jucării și jocuri, din lucruri aparent banale. Mai jos, vei găsi câteva jocuri deosebit de atractive pentru copilul tău, jocuri pe care le poți face și acasă, într-o zi ploioasă. Pentru că, hai să fim sinceri, niciun părinte nu-și dorește ca micuțul lui să stea cu nasul în televizor sau pe vreo placă.
Iar jocurile astea sunt, pe cât de inedite, pe atât de atractive. În plus, îi dezvoltă o mulțime de abilități, îl ajută să descopere lumea și să învețe o sumedenie de lucruri noi.
Și nici nu te costă nimic. Ai toate “jucăriile” chiar în casă.

20 de jocuri Montessori fără jucării

  • Ia câteva sticle, borcane sau alte recipiente goale. Scoate-le capacele/ dopurile și ajută-ți copilul să-l identifice pe cel potrivit pentru fiecare recipient în parte. Înșurubează-l la loc.
  • Ia un burete și lichid de spălat vasele și arată-i copilului cum se spală vasele. Apoi lasă-l să facă la fel. Asigură-te că, în chiuvetă, nu e nimic ascuțit.
  • Aruncă niște boabe de orez pe masă și, cu o pensulă, arată-i copilului cum le poate strânge.
  • Găsește niște resturi de material, precum lână, mătase, bumbac. Îndeamnă-ți copilul să spună ce simte când le atinge: moale, catifelat, înțepător etc. Sugerează-i să grupeze materialele pe categorii și apoi să-ți spună ce criterii a ales.
  • Pune niște nasturi sau mingi micuțe într-un vas cu apă. Ajută-ți copilul să le pescuiască cu o lingură.
  • Ia o pungă și pune în ea 8-10 lucruri pe care copilul le cunoaște (vreun pluș, pix, creion, pieptene, clame etc). Pune-ți copilul să le scoată pe rând, cu ochii închiși și să le identifice. Poți să faci jocul mai complicat: pune obiecte care încep cu o anumită literă, și pune-ți copilul să exerseze pronunția literei respective, când identifică obiectul.
  • Ia două castroane, un burete și o stropitoare. Toarnă apă într-un vas și arată-i copilului cum poate transfera apa cu buretele în celălalt vas. Folosiți stropitoarea pentru a turna apă în vase.

(…)

Citește mai mult pe taticool.eu!

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!