Sari la conținut

Cat de utile sunt probioticele la copii?

Stiai ca tractul digestiv contine peste 400 de tipuri diferite de bacterii? Acest ecosistem complex este cunoscut drept microflora intestinala. Concentratia bacteriilor din tractul gastrointestinal creste dramatic de la stomac catre colon. La oameni, microflora intestinala este vitala in multe functii importante, inclusiv digestia nutrientilor si prevenirea infectiilor. Dezechilibrarea florei normale poate duce la o gramada de probleme inclusiv diaree, dureri abdominale, balonare sau absorbtie proasta a nutrientilor.

Ce sunt probioticele

Probioticele sunt „bacterii prietenoase” sau „bacterii bune” similare cu cele care exista in mod normal in tractul digestiv. Sunt niste microorganisme care administrate in cantitatile adecvate pot avea efecte bune asupra sanatatii gastrointestinale.

►Citeste si Despre tractul gastrointestinal al copiilor

Daca este sa te uiti la TV sau prin reviste vei vedea ca peste tot ti se servesc reclame in care se spune ca probioticele „promoveaza sanatatea intestinala”. Din pacate nu exista nici o evidenta care sa sprijine folosirea regulata a probioticelor la oamenii sanatosi in scopul unei mai bune sanatati intestinale.

Dar exista numeroase studii care arata rolul pozitiv al probioticelor atunci cand flora microbiana intestinala este compromisa.

 

 

Cele mai frecvente motive pentru o schimbare a tipului de bacterii care populeaza intestinele unui copil sunt date de diareea infectioasa sau de utilizarea antibioticelor. Cum majoritatea parintilor poate confirma, expunerea in colectivitate duce de multe ori la infectii care necesita utilizarea de antibiotice sau la contractarea ocazionala a unei infectii gastro-intestinale. Este important sa se ia in considerare faptul antibioticele ucid "bacteriile rele", dar si pe cele "bune".

Vestea buna este ca probioticele s-au dovedit a fi eficiente in reducerea duratei diareei infectioase acute la copii si este util de stiut ca nu au efecte adverse. De asemenea sunt eficiente in prevenirea diareei asociate cu folosirea antibioticelor la copii si adulti. Tulpinile de bacterii care s-au dovedit a fi cele mai eficiente sunt Lactobacillus Rhamnosus GG si Saccaromyces Boulardii. Verifica eticheta probioticului si vezi daca contine aceste tipuri de bacterii.

►Citeste si Câte bacterii există pe palma unui copil?

Sunt probioticele utile pentru alte afectiuni?

Exista unele studii care arata ca probioticele sunt benefice in tratarea simptomelor de sindrom de colon iritabil, inclusiv dureri abdominale, balonare si gaze.

Sa dam copiilor probiotice?

Nu se recomanda utilizarea de rutina a probiotice la copiii sanatosi. Cu toate acestea, utilizarea de probiotice in timpul unui episod de diaree infectioasa este adesea utila in reducerea duratei bolii. Probioticele pot fi de asemenea folosite pentru a preveni sau trata diareea asociata cu administrarea antibioticelor.  Este bine sa stai de vorba cu medicul pediatru despre necesitatea administrarii probioticelor. 

Sursa: My Illuminate blog

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!