Sari la conținut

5 mituri despre vaccinul anti COVID-19, la copii

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat luni utilizarea vaccinului Pfizer anti COVID-19 pentru copiii din SUA cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, un pas pe care experții în boli infecțioase și în sănătatea publică îl consideră crucial pentru a ajuta țara să revină la un anumit nivel de „normalitate”.

Este, de asemenea, o veste interesantă pentru mulți dintre părinții care vor să își vaccineze copiii. Cu toate acestea, există încă mulți părinți care ezită să-și vaccineze copiii anti COVID-19. Într-un sondaj recent realizat de Fundația Kaiser Family, 25% dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au declarat că nu au intenția de a-și vaccina copiii, în timp ce 18% au spus că vor face acest lucru doar dacă școala unde învață copilul va solicita vaccinarea anti COVID-19. Alți 25% au declarat că încă mai așteaptă și se vor hotărî ulterior.

Odată cu circularea informațiilor false, a miturilor sau dezinformărilor privind vaccinul COVID-19, este de înțeles de ce unii părinți sunt reticenți în ceea ce privește vaccinarea copiilor lor anti COVID-19.

Iată câteva dintre miturile vaccinului COVID-19, în rândul copiilor:

Mitul 1: Vaccinul COVID-19 este periculos pentru copii

Aceasta este cea mai greșită concepție despre vaccinul Pzifer administrat copiilor, contra COVID-19. Vaccinul Pfizer a fost studiat pe mai mult de 2.200 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, dintre care aproximativ jumătate au primit cele două doze. Cealaltă jumătate a primit efectul placebo. Efectele secundare experimentate de copii au fost similare cu cele cu care se confruntă adolescenții mai în vârstă (care au fost eligibili pentru vaccin de la începutul lunii aprilie) și adulții: lucruri precum durerea la locul injectării, febră, frisoane și cefalee). La fel ca în cazul adulților, FDA recomandă copiilor care au antecedente de reacții alergice severe să nu se vaccineze.

Unii părinți ar putea fi îngrijorați de faptul că vaccinurile nu au fost aprobate mai devreme pentru copii.

► Citeşte şi: Elevii de peste 12 ani ar putea fi vaccinați împotriva COVID-19, începând cu luna septembrie 2021

Studiile clinice la copii tind să dureze mai mult, deoarece necesită mai multe măsuri de siguranță. Și în cazul vaccinurilor COVID-19, cercetătorii au acordat prioritate studiilor la adulți, deoarece ei sunt mai predispuși să se îmbolnăvească și să aibă reacții mai grave.

„Este un lucru bun că cercetăm vaccinurile în diferite grupe de vârstă, deoarece sistemul imunitar este diferit”, a spus dr. Mona Amin, medic pediatru din Florida. „Nu putem generaliza și de aceea încercările s-au desfășurat în etape.”

Mitul 2: Vaccinul COVID-19 nu funcționează la fel de bine pentru copii, cum funcționează pentru adulți

Datele inițiale ale studiilor clinice publicate săptămâna aceasta sugerează, de fapt, că vaccinul Pfizer este chiar mai eficient la adolescenți decât la adulți. FDA a spus că este 100% eficient în prevenirea COVID-19.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor vor face recomandări cu privire la modul în care vaccinul trebuie utilizat la adolescenți, dar grupuri precum Academia Americană de Pediatrie (AAP) au arătat clar că sunt încurajate de datele studiilor clinice.

„În curând vom avea un vaccin foarte sigur și extrem de eficient, care poate preveni boala”, a declarat președintele AAP într-un comunicat.

Mitul 3: Vaccinul COVID-19 nu este necesar copiilor, deoarece ei nu au simptome grave

Din păcate, o mulțime de informații greșite au fost transmise oamenilor. Părinților li s-au spus că cei mici sunt practic imuni la virus.

Copiii se pot infecta cu coronavirus și peste 3,85 milioane de copii au fost pozitivi în Statele Unite, de la începutul pandemiei.
Unii copii au dezvoltat inflamație multisistemică sau MIS-C, o afecțiune inflamatorie rară, dar gravă. Cercetătorii studiază, de asemenea, un număr relativ mic, dar în creștere, de copii care se confruntă cu simptome de COVID pe perioade lungi de timp.

AAP a declarat: „Mii de copii au fost spitalizați și sute dintre ei au murit din cauza COVID-19.”

Mitul 4: Vaccinul COVID-19 poate modifica ADN-ul copiilor sau poate provoca probleme de fertilitate

Vaccinul Pfizer folosește o  tehnologie care învață celulele corpului să producă așa-numita „proteină spike” a virusului SARS-CoV-2, declanșând un răspuns imun care produce anticorpi.

Nu interacționează cu ADN-ul unei persoane, indiferent dacă este vorba despre un adult sau un copil, astfel încât părinții nu ar trebui să se îngrijoreze că vaccinurile anti COVID-19 vor schimba ADN-ul copilului lor.

► Citeşte şi: Pfizer raportează că vaccinul său este sigur pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani

La fel, nu există dovezi că vaccinarea adolescenților ar putea modifica fertilitatea lor; o idee care a fost răspândită de propagandiștii antivaccinării.

„Aceasta este una dintre cele mai mari întrebări și preocupări pe care le auzim”, a spus Abelowitz.

Mitul 5: Părinții vor fi obligați să-și vaccineze copiii anti COVID-19 cât mai curând posibil

În acest moment, este neclar dacă școlile pot solicita în mod legal vaccinarea COVID-19, în rândul copiilor.

„Cred că până în iulie, cel târziu în august, copiii vor începe să se vaccineze. Chiar dacă mi-ar plăcea ca fiecare familie să își vaccineze copilul, am văzut acest lucru la femeile însărcinate... vor să aștepte să apară mai multe date”, a spus Amin.

Ea adaugă: „Părinții au această opțiune. Ei pot aștepta să apară mai multe date, adică exemple din lumea reală.”

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!