Sari la conținut

Acțiune fără precedent, în România: doi părinți, condamnați la închisoare pentru homeschooling

Premieră în România: doi părinți care au ales să își educe copiii în sistem homeschooling au fost condamnați la închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.

Cei doi părinți din Bihor au fost condamnați la 4 luni de închisoare pentru că, în 2021, și-au retras din sistemul de învățământ toți cei patru copii cu vârste între 8 și 13 ani, pentru-i educa acasă.

Părinții au declarat procurorilor că au fost nemulțumiți de faptul că, în 2020, prezența la școală a copiilor era condiționată de purtarea măștii, iar profesorii îi informau despre vaccinare. Totodată, un alt motiv de nemulțumire a fost faptul că s-a trecut la sistemul de predare online, iar ei nu permiteau accesul copiilor la internet sau la televizor.

Mama copiilor are 8 clase, iar tatăl este absolvent de liceu. Sistemul educațional de tip homeschooling nu este recunoscut în România. După o verificare cerută de Ministerul Educației în 2022, cele mai multe cazuri (de ordinul zecilor) au fost depistate în județele Timiș, Cluj, Suceava și Bihor.

Citește și Sisteme alternative de învăţământ în România: şcoli umbrelă, home schooling, unschooling

Copiii au fost înscriși, în sistem homeschooling, la două unități școlare private din SUA. Unitățile oferă îndrumări părinților care doresc să-și educe acasă copiii, contra unei taxe anuale de 250 de dolari per familie.

Cazul a fost inițiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd, Bihor, și a fost urmarea unei reclamații depuse de Liceul Teoretic Bratca, localitate unde au domiciliul părinții. Aplicarea pedepselor a fost, însă, amânată cu 2 ani.

Forma de învățământ de tip homeschooling nu este recunoscută în România. Într-o notă internă din 2021, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor să centralizeze cazurile de retragere din învățământul de stat și privat obligatoriu, pe motiv de homeschooling.

După o verificare cerută de Ministerul Educației în 2022, cele mai multe cazuri (de ordinul zecilor) au fost depistate în județele Timiș, Cluj, Suceava și Bihor.

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!