Sari la conținut

Agresiunea la copiii mai mari de 5 ani

 Atunci cand ai un copil de 2-3 ani te poti astepta sa tipe, sa arunce cu lucruri, sa te loveasca, sa te muste. Desi sunt comportamente neplacute, pentru aceasta varsta sunt comportamente normale, care arata ca acel copil nu stie un alt mod, acceptabil social, de a-si exprima sentimentele. Dar le va invata in timp, daca i le explici.

Cand copilul are insa peste 5 ani si ii loveste pe altii sau le vorbeste urat, atunci este mai putin vorba despre ceva ce nu stie. Mai degraba este vorba despre o intarziere in dezvoltarea sa emotionala.

In primul rand trebuie sa intelegi ca aceste manifestari nu inseamna ca copilul incearca in mod intentionat sa te supere. Nu este vorba aici despre un act de rebeliune sau de rautate impotriva ta. Ci este modul sau, defectuos, de a face fata unor probleme. Si trebuie sa pui accentul pe invatarea unor mecanisme care sa inlocuiasca raspunsul sau agresiv.

 

Uite la ce fel de reactii te poti astepta

- sa tipe si sa vorbeasca urat. Daca face asta inseamna ca este suparat si nu stie cum altfel sa faca fata situatiei. Iar tu trebuie sa ii explici ce altceva ar putea face cand este suparat: sa negocieze ca sa obtina ce vrea, sa isi gaseasca o activitate care il linisteste, sa isi sustina punctul de vedere prin argumente, sa cedeze pentru ca nu este asa de important etc.

- sa nu isi poata controla emotiile. Creierul copiilor nu este la fel de dezvoltat ca al unei persoane mature. Pana spre varsta de 20 de ani el se va tot perfectiona si isi va creste capacitatea de a-si controla emotiile. Din aceasta cauza nu te poti astepta ca un copil sa reactioneze ca un adult. Si la unii copii aceasta dezvoltare emotionala se face mai incet decat la altii. Asa ca tu, ca parinte, trebuie sa ai multa rabdare si intelegere. 

- sa interactioneze mai dificil cu altii. Unii copii au mai putine abilitati de interactiune decat altii. Si acest comportament 'bizar' poate fi interpretat de catre ceilalti copii ca fiind periculos pentru ei. Si, prin urmare, sa refuze interactiunea. Ceea ce poate duce la frustrare si agresiune din partea copilului respins. Daca il ajuti pe copilul tau sa isi faca unul sau doi prieteni buni puteti ajunge sa spargeti acest cerc neplacut.

- sa fie foarte impulsivi. Dupa cum spuneam, unii copii isi controleaza mai greu emotiile si asta ii face foarte impulsivi. Aproape ca le este imposibil sa stea pe loc mai mult de cateva minute. Acesti copii nu se pot concentra deloc asupra unui lucru, ceea ce duce la relatii dificile atat cu profesorii cat si cu parintii. Din fericire, in timp, aceasta problema se va regla.

- sa isi foloseasca agresivitatea ca pe o arma. Probabil ca, adesea, le va iesi aceasta strategie: daca va tipa va fi lasat in fata fara sa stea la coada. Asa ca mare grija la modul in care ii rasplatiti pe copii pentru agresivitatea lor.

- sa devina agresivi fizic. In mod normal, dupa varsta de 3 ani, cand copilul incepe sa isi exprime mai usor sentimentele, actele de agresivitate fizica inceteaza. Daca nu se intampla copilul ar trebui oprit intotdeauna din actul sau agresiv si ar trebui sa incercati sa gasiti cauza frustrarii pe care o resimte.

- sa fie foarte usor de enervat. Te poti astepta ca un astfel de copil, care nu isi controleaza emotiile sa devina extrem de usor enervat - ca nu i-a raspuns X la salut, ca si-a adus aminte ca nu are o jucarie, ca vrea sa fie vara si nu iarna etc. 

- sa se sperie usor. Atunci cand nu te simti in controlul situatiei, cand ai impresia ca esti izolat, sentimentele de agresiune ies la suprafata. Asa ajungi sa te porti urat cu cineva numai pentru ca ai impresia, din start, ca el nu vrea sa aiba de-a face cu tine. Frica de respingere duce la agresiune.

 

Ce poti face in astfel de situatii:

- sa incerci sa identifici ce anume duce la aparitia agresiunii: se intampla mai mult in public sau mai mult acasa?, are loc la un anumit moment al zilei? Dupa ce ai idemntificat cauza poti incerca sa nu il mai pui pe copil in situatia cu pricina. 

- atunci cand este vorba despre un copil mai mare explicatiile sunt esentiale - trebuie sa ii inveti pe copii cum sa obtina ceea ce vor fara a fi agresivi. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!