Sari la conținut

Alimentele din dieta copilului pe care trebuie să le eviți, în funcție de vârsta acestuia

Cu excepția cazului în care copilul are o alergie alimentară, sunt puține alimente care îi pot dăuna celui mic. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere ce alimente nu sunt sigure pentru a fi consumate de prichindelul tău.

Pe măsură ce copilul crește, va fi dornic să încerce alimente noi, iar tu vei vrea ca el să aibă parte de o dietă variată, dar trebuie să ai în vedere că nu toate alimentele sunt sigure pentru puiul tău.

Iată despre ce alimente este vorba:

Alimente de evitat, în cazul copilului de 12-24 luni

Lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Majoritatea copiilor mici au nevoie de grăsimi și calorii pentru creștere și dezvoltare. Odată ce copilul tău împlinește 2 ani, poți începe să-i dai lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, dacă cel mic prezintă un risc crescut de obezitate, medicul poate recomanda introducerea laptelui cu conținut scăzut de grăsimi înainte de vârsta de 2 ani.

► Citeşte şi: Atenție! De ce nu este bine să le oferim bebelușilor și copiilor mici zahăr, potrivit noilor cercetări

Alimente cu zaharuri adăugate

Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să consume deloc zahăr adăugat în dietele lor. Prea mult zahăr adăugat în dietele copiilor poate provoca risc de obezitate și boli precum diabet și afecțiuni ale inimii.

Alimente nepasteurizate

Copiii nu ar trebui să consume produse lactate nepasteurizate. Acestea pot conține bacterii și paraziți dăunători care pot duce la boli grave sau chiar la moarte.

► Citeşte şi: Diversificare: mâncăruri și băuturi care trebuie oferite cu limită sau chiar deloc

Alimente cu conținut mare de sodiu

Sodiul este un nutrient esențial, dar, cu toate acestea, o cantitate mare de sodiu poate fi dăunătoare pentru ce mic.

Alimente tăiate în bucăți mari

Alimentele tăiate în bucăți mari pot rămâne blocate în gâtul copilului. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă tăierea alimentelor în bucăți mici. Strugurii, roșiile, carnea, brânzeturile și alte fructe sau legume trebuie tăiate în bucăți mici, înainte de servire.

Nuci și semințe

Îndepărtează sâmburii din pepene, piersici, cireșe sau prune, înainte de servire. Nu-i da copilului nuci sau semințe, pentru că se poate îneca.

Alimente tari sau prea crocante

Nucile, floricelele și covrigii sunt adevărate pericole de înecare, la fel ca și bomboanele.

► Citeşte şi: Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viaţă al bebeluşului - partea I

Alimente lipicioase

Guma de mestecat, jeleurile sau fructele confiate pot rămâne blocate în gâtul copilului.

Alimente de evitat, în cazul copilului de 24–48 luni

Ca și în cazul copilului de 12-24 luni, prichindelul de 24-48 luni nu ar trebui să consume alimente cu prea mult zahăr adăugat. Un copil de această vârstă nu ar trebui să consume alimente cu un conținut de zahăr mai mare de 24 de grame.

Alimente cu o cantitate crescută de sodiu

Recomandările nutriționale arată că micuții cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani nu ar trebui să consume mai mult de 1.200 mg de sodiu pe zi. Aceasta cantitate crește la 1.500 mg de sodiu pe zi pentru copiii de 4 ani.

► Citeşte şi: Top 5 cele mai rele alimente pentru bebeluşi

Alimente de evitat, în cazul copilului de 4-5 ani

Alimente cu o cantitate crescută de zahăr

Chiar și la această vârstă, trebuie să continui limitarea consumului de dulciuri și să ai grijă ce alimente consumă copilul.

Alimente care prezintă risc de sufocare

Deși cel mic a crescut și poate mânca orice tip de aliment, totuși continuă să porționezi alimentele, astfel încât să eviți o posibilă înecare. De asemenea, nu lăsa copilul să consume alimente în timp ce are activități fizice.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro