Sari la conținut

Ce să faci și ce să NU faci când copilul are o infecție virală

Când copiii se îmbolnăvesc, de cele mai multe ori, virusurile sau bacteriile sunt cele care le provoacă infecțiile. În timp ce infecțiile virale și bacteriene pot avea simptome similare, cum ar fi tusea, durerea în gât și febra, o mare diferență între cele două este modul în care sunt tratate.

Dr. Nipunie Rajapakse, specialist în boli infecțioase pediatrice la Centrul pentru Copii al Clinicii Mayo, explică diferențele dintre cele două infecții și de ce antibioticele nu ajută și pot chiar dăuna, dacă sunt administrare pentru a trata infecțiile virale.

Cele mai frecvente virusuri întâlnite toamna si iarna, precum răceala și gripa, pot fi evitate dacă sistemul imunitar este unul puternic.

► Citește și: Remediile împotriva răcelii chiar funcționează? Ce să știi despre răceală și gripă în sezonul rece

Antibioticele nu ucid virusurile. Dr. Rajapakse spune că aceasta este o concepție greșită pe care mulți dintre noi o credem. De asemenea, medicul a mai transmis că micuții cu febră trebuie să ia un antibiotic înainte de a se putea întoarce la școală sau la grădiniță.

"A-i da unui copil care are o infecție virală un antibiotic, nu îl ajută deloc. Nu îl va ajuta să se însănătoșească mai repede și îi poate face rău", spune dr. Rajapakse.

► Citește și: 10 moduri de a-ți ajuta copilul să rămână sănătos în sezonul rece
 
Medicul spune că există și problema utilizării excesive a antibioticelor, care provoacă bacterii rezistente la antibiotice și face infecțiile mai dificil de tratat.

„Încercăm să reducem cazurile în care acest lucru se întâmplă în infecțiile bacteriene. În unele situații, un antibiotic poate salva vieți. Pneumonia, infecțiile de sânge sau infecțiile osoase ar trebui tratate cu antibiotice. Și pentru a le menține eficiente pentru aceste tipuri de infecții grave, trebuie să le folosim doar atunci când știm că eficiente și că avem nevoie de ele”, adaugă dr. Rajapakse.

► Citește și: Somnul este cel mai bun atunci când copilul are febră. Iată de ce

Pentru infecțiile virale, medicamentele care reduc febra, cum ar fi ibuprofenul, pot reduce simptomele, în timp ce organismul luptă împotriva virusului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!