Sari la conținut

Cum este in tabara de la 4 ani

Ati vrea, nu-i asa, ca piticul vostru sa fie independent, sociabil si sa exploreze muntii. Acest lucru este posibil daca il trimiteti intr-o tabara pentru prescolari (4-7 ani). Ideea suna minunat, dar naste si multe nelinisti, fiind prima sa tabara. Pentru a raspunde acestora am luat un interviu companiei Progressive Sports care organizeaza astfel de tabere de ani de zile.

1. Cum arata o zi a unui copil in tabara pentru pitici de la Busteni?

Trezirea de dimineata este la ora 7.30. Instructorii din tabara ii ajuta pe copii la igiena personala iar mai apoi in alegerea hainelor potrivite pentru activitatile care se vor desfasura in ziua respectiva. Se pregateste rucsacelul lor iar mai apoi coboram la micul dejun la ora 8.15.

Dupa micul dejun plecam in activitatea din prima parte a zilei. Aceasta poate fi o plimbare cu telecabina pana la Cabana Babele (cu vizitarea Sfinxului), o excursie pana la Cascada Urlatoare, un joc-concurs de vanatoare de comori, un atelier de crearea unui adapost de supravietuire in padure, o sesiune de catarat la stanca etc. Pentru aceste activitati avem intotdeauna pregatite sendvisuri, fructe si ciocolata in rucsacelul fiecarui copil. Toate activitatile sunt adaptate nivelului de conditie fizica al copiilor si bineinteles conditiilor meteo din ziua respectiva.

Dupa ce ne intoarcem, luam masa de pranz la ora 13.30, iar mai apoi este o perioada de odihna in camera sau participarea la ateliere de pictura, construirea unui puzzle etc., ateliere care in principiu presupun un efort redus.


La ora 15 iesim pentru a doua activitate a zilei care poate fi un antrenament/concurs cu bicicletele, o iesire la piscina, un traseu de aventura in copaci in cadrul Adventure Park-ului din Busteni, jocuri de cercetasi pe echipe, montarea cortului si aprindere focului etc.



La ora 17 avem o gustare, iar mai apoi urmeaza un program de dezvoltare personala conceput si sustinut de Claudia, fondatoarea companiei NextSteve si partenerul taberelor Progressive Sports. Programul este format din jocuri practice, participative si distractive ce au ca scop dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de perspicacitate, incredere in sine, creativitate si inovatie si de lucru in echipa. La finalul taberei, fiecare parinte va primii un raport detaliat de activitate al copilului lor in tabara. NextSteve este o companie de dezvoltare personala si antreprenoriat pentru copii, premiata cu titlul de “Compania Anului 2012 in Educatie” de catre Junior Achievement Romania si “Premiul de Excelenta – Sectiunea Inovatie in Educatie” in cadrul Galei RoCS 2012.

La ora 19 este masa de seara, iar dupa masa urmeaza activitati creative, proiectii video tematice si, bineinteles, punctarea participantilor in functie de cum s-au descurcat pe tot parcursul zilei. La 20.30 copiii sunt schimbati in pijamale si sunt pregatiti pentru somn, iar la ora 21 toata lumea doarme.

2. Care este principalul castig atunci cand merg pe munte departe de parinti?

Pe langa beneficiul sportiv, unul dintre cele mai mari beneficii al taberelor destinate copiilor prescolari (avand in vedere si varsta lor) este acela de a capata acea independenta fata de parinti si cercul apropiat al familiei. Copiii se integreaza in cercuri noi, fac echipe, colaboreaza si comunica in acele echipe, toate avand in esenta un scop educativ de crestere a increderii in sine si de dezvoltare a abilitatilor de comunicare si relationare; abilitati care sunt extrem de importante pentru varsta lor. Scopul taberei este acela de a-i introduce intr-o atmosfera de explorare si de stimulare a curiozitatii fata de munte si natura cat si fata de lucrurile noi pe care le experimenteaza. Aerul curat, temperatura racoroasa si buna dispozitie ne sunt parteneri de nadejde in a ne indeplinii scopul.



3. Cat de stransa este legatura cu parintii? (De exemplu ei pot suna pe cineva ca sa afle cum se descurca pustiul?)

Copiii isi pot suna oricand parintii prin telefonul organizatorului taberei, iar parintii pot comunica oricand cu copiii lor, deasemenea, tot prin telefonul organizatorului. Desi nu este interzisa detinerea unui telefon mobil de catre copii, consideram ca au o varsta prea mica pentru a-l purta la ei sau a se juca nesupravegheati cu un telefon mobil. Deasemenea se pierde din experienta taberei daca atat copilul cat si parintele suna si dau mesaje foarte multe pe parcursul unei zile de tabara.



4. Cateva cuvinte despre ingrijire: ce fel de mancare li se ofera, cati dorm in camera, exista la indemana vreun serviciu medical, exista oameni care se ocupa de ingrijirea lor?

Copiii sunt permanent supravegheati pe tot parcursul zilei. Grupul pentru taberele de prescolari este format din maxim 20 de copii, la acest grup fiind in permanenta 5 supraveghetori. Copiii dorm in camera cate 2 sau 3 si au cate 2 supraveghetori pe fiecare nivel al pensiunii care sunt permanent pregatiti sa intervina daca acestia se trezesc noaptea. In fiecare seara beneficiem de vizita medicului care ii controleaza pe copii daca au febra/rosu in gata, simptome de tuse etc. Meniul din tabara este unul special pregatit pentru varsta lor si este alcatuit din preparate proaspete si gustoase. Punem foarte mare accent pe un meniu sanatos si echilibrat, avem fructe si prajituri de casa la fiecare pranz si cina si colaboram cu aceeasi firma de catering de foarte multi ani.



5. Cum ar trebui pregatit un copil pentru prima sa tabara (in afara de bagaj)?

Cele mai mari griji ale parintilor sunt legate de varsta mica a copilului, de faptul ca nu cunoaste pe ceilalti copii si de faptul ca o sa planga dupa mama si nu o sa se integreze in colectiv. In realitate, numarul copiilor care intampina aceste bariere este foarte mic, atat de mic incat este mai degraba o raritate decat un lucru comun. Copiii se imprietenesc inca de pe tren si cand ajungem in Busteni ei deja stiu cu cine vor sa stea in camera. Faptul ca sunt de varste foarte apropiate si au subiecte comune de discutie este un mare avantaj, pentru ca ei se simt ca la gradinita si asociaza tabara ca o insiruire de zile normale la gradinita in care fac activitati foarte interesante si noi si seara dorm alaturi de ceilalti copii si nu alaturi de mama si tata. Ei nu au o problema reala legata de faptul ca sunt departe de parinti ci parintii mai degraba sunt sensibili la faptul ca nu dorm alaturi de copiii lor. Bineinteles, mai ales pentru prima lor tabara, este necesar ca parintii sa le povesteasca inainte despre ce inseamna o tabara, ce activitati o sa faca acolo, cu cine o sa mearga samd. In principiu trebuie sa-i creeze o stare de cunoastere si incredere in acelasi timp, astfel incat cand ne intalnim pentru prima data in gara el deja sa stie cine sunt instructorii si ce o sa faca in tabara.



6. Ce ati vrea sa transmiteti copiilor care vor veni la voi in tabara?

Copiilor le transmit ca vor invata sa mearga pe munte, ca vor explora padurile, ca vor traversa copacii (in Adventure Park), ca vor face un adapost din crengi si lemne, ca vor gasi comoara pierduta a piratiilor si nu in ultimul rand ca vor invata sa prepare si sa manance salata de genunchi de broasca testoasa si degete de dinozaur :).

Parintiilor le transmit sa stea linistiti pentru ca au copiii pe maini bune. Avem o experienta de 8 ani in organizarea taberelor pentru copii si peste 1000 de copii care au participat in taberele noastre de-a lungul timpului. In acesti 8 ani am creat o echipa experimentata care iubeste copiii, ii intelege si comunica foarte bine raportandu-se la nivelul lor. Tocmai din acest motiv copiii ne iubesc asa de mult si vor sa revina an de an in tabere.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!