Sari la conținut

Cum evolueaza scrisul in functie de varsta

Primele incercari ale copilului de a scrie cu siguranta nu vor semana cu niste cuvinte. Vor fi mai degraba ceva ce noi numim mazgalituri. Desi, daca ii intrebi si stiu sa vorbeasca, iti vor povesti ca au desenat tot felul de lucruri - de la masini si fluturi pana la membri ai familiei. 

Cand se dezvolta scrisul?

Copii sunt capabili sa poata apuca un creion si sa scrie pe o foaie de hartie cand au 12- 13 luni. Dupa doi ani, copiii isi vor imbunatati aceste abilitati pana cand vor reusi sa puna cateva litere pe hartie.

Cum se dezvolta scrisul?

Ø     La varsta  de 12 luni copiii sunt capabili sa deseneze. Treptat copii vor fi capabili sa picteze si sa faca diferite desene.

Ø      La 30 de luni copilul va putea sa deseneze linii verticale.

Ø      La varsta de 3 ani copilul va putea tine creionul in pozitie de scris.



Care este urmatoarea etapa?

Pe masura ce copiii folosesc cat mai mult creionul vor incepe sa faca desene cat mai concrete. Intre 2 si 5 ani copiii incep sa deseneze linii orizontale si verticale si sa faca cercuri. Este posibil ca inca sa mai aiba probleme cu respectarea contururilor. 

Rolul dumneavoastra?

Rolul dumneavoastra este sa il incurajati si sa-i oferiti articolele de care are nevoie. Invatati-l pe copii sa-si exercite abilitatile artistice pe o foaie de hartie si nu pe pereti sau pe podea. Nu il fortati pe copil prea mult sa invete sa scrie! Asigurati-va ca ii vorbiti si ii cititi copilului cat se poate de mult. Cu cat va auzi mai multe cu atat creierul i se va dezvolta mai bine.

In momentul in care copilul implineste 6 ani el va incepe sa invete literele si va exersa un pic scrierea. Atunci rolul vostru va creste, trebuind sa il ajutati pe copil sa treaca cu bine prin aceasta etapa dificila. Ce puteti face aflati de aici.

Cand ar trebui sa fiti ingrijorat?

Daca micutul nu a inceput sa mizgaleasca pana la varsta de 15 luni adresati-va medicului pediatru. Altfel, nu judecati desenele copilului dupa standardele unui adult. El este cu siguranta foarte mandru de ele si asa ar trebui sa fiti si voi. Pentru a intelege cum evolueaza desenele copilului in functie de varsta si ce anume urmareste el sa arate puteti citi acest articol care va prezinta opinia psihologului francez Roselin Davido.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!