Sari la conținut

Cum sa cresteti un cititor

Nu este niciodata prea devreme sa-l ghidati pe copilul dumneavoastra catre carti. Nu trebuie sa fortati nota ci trebuie sa faceti din citit o joaca. Folositi cartile pentru a crea legaturi. Copilul nu se bucura doar ca ii cititi atunci cand va sta in brate ci se bucura si de ocrotirea pe care i-o oferiti.

Stabiliti un ritual.  O rutina bine stabilita pentru citit il calmeaza pe copil tocmai de aceea parintii le citesc copiilor inainte de culcare, dar nu uitati ca sunt mai multe astfel de momente si in timpul zilei.

Alegeti cartile potrivite. Copii iubesc cartile pe care le pot manipula ei singuri, ale caror povesti sunt acompaniate de poze realistice si clare. Repetati, repetati, repetati. Daca micutului i-a placut o poveste cititi-i-o din nou si veti fi surprins ca poate a memorat pasajele care i-au placut si va vrea sa spuna el frazele.

Prefaceti-va. Scapati de inhibitii cand ii cititi copilului. Imitati sunetele care se produc in poveste. Incurajati-va copilul sa faca si el acelasi lucru. Urmariti-i interesele. Alegeti cartile care au legatura cu activitatile lui preferate.

Mergeti la biblioteca. Veti fi uimit cat de mult le place copiilor la biblioteca si probabil micutul isi va alege o carte care ii place sau una pe care i-o recomanda bibliotecarul. Dati drumul la caseta. Foarte multe carti au povestea si pe CD sau pe caseta. Puteti insa inregistra chiar dumneavoastra casete cu povesti in timp ce ii cititi copilului. Puteti da drumul la caseta in timpul cinei sau cand copilul se joaca.

Nu faceti cartile o recompensa. Nu ii spuneti copilului ca ii veti citi o poveste doar daca face un anumit lucru deoarece nu este o experienta pozitiva. In schimb cititi-i copilului cand este nervos sau suparat.

Cum sa va comportati cu neastamparatii? Tot ce trebuie sa faceti este sa ii cititi relaxant timp de 30 de secunde deoarece dupa aceea copilul va fi captat de poveste si va sta linistit pana ce o veti termina. Faceti spusul povestilor o parte din viata. Spuneti-i povesti copilului ori de cate ori aveti ocazia. Explicati-i mereu cuvintele si spuneti-i ca acestea au un rol foarte important in viata. Ori de cate ori aude un cuvant nou explicati-l.

Vorbiti. Discutati mereu cu copilul deoarece s-a stabilit ca micutii care vorbesc cu parintii isi dezvolta vocabularul mai bine. Aratati-i ca si dumneavoastra iubiti cartile. Cititi cartile adresate parintilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!