Sari la conținut

De câte ore de somn are nevoie copilul de grădiniță?

Ca părinte de copil de grădiniță, sigur îți pui des întrebări precum: “Este copilul meu capabil să-și deschidă singur recipentul cu mâncarea pentru prânz?”, “Poate copilul meu să folosească toaleta singur, fără a avea nevoie de ajutor?”, “Doarme copilul meu suficient pentru vârsta lui?”.

În ceea ce privește somnul, cercetările arată că micuții cu vârstele cuprinse între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore pe zi.

Cu toate acestea, o nouă cercetare din revista Pediatrics arată că este nevoie de un anumit număr de ore de somn pentru ca micuții să aibă rezultate bune la grădiniță.

► Citește și: Nevoile de somn ale copilului, pe categorii de vârstă

Studiul, numit Durata somnului și adaptarea la grădiniță, a examinat tiparele de somn ale copiilor din 221 de familii. Profesorii au evaluat copiii, măsurându-le performanța academică și implicarea socio-emoțională și de învățare.

Cercetarea a arătat că micuții care au dormit constant 10 sau mai multe ore pe noapte au fost mai implicați în activitățile de grădiniță și au avut performanțe academice mai bune pe tot parcursul anului.

„Copiii cu peste 10 ore de somn pe noapte au fost evaluați de către profesori în ceea ce privește agresivitatea, competența socială, relațiile elev-profesor, comportamentele de învățare la clasă, pregătirea școlară și comportamentul ADHD, primind un rezultat favorabil”, spun autorii studiului.

► Citește și: Micuțul tău adoarme greu? 5 alimente care ajută copilul să adoarmă mai ușor

Descoperirile studiului nu au reprezentat o surpriză pentru Alanna McGinn, consultant în domeniul somnului și fondator al Good Night Sleep Site.

„Un copil bine odihnit va prezenta abilități cognitive mai bune și va avea o dispoziție și un temperament mai plăcut. El va avea, de asemenea, un sistem imunitar mai puternic”, spune ea.

► Citește și: De ce somnul insuficient la copii poate duce la obezitate

Creează o rutină de somn

Chiar și copiii de vârstă școlară sau copiii de grădiniță trebuie să aibă o rutină de culcare, deoarece îi ajută pe cei mici să fie mai relaxați și să se odihnească mai bine.

► Citește și: Copilul tău se culcă prea târziu și nu doarme suficient? Iată de ce

Nu folosi dispozitivele media înainte de culcare

Activitățile ideale pentru somn includ conversațiile, cântatul, poveștile și îmbrățișările. Este important de reținut că ecranele nu ajută la liniștirea și calmarea copilul.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!