Sari la conținut

De ce au nevoie copiii să fie crescuți în preajma bunicilor și a familiei extinse

Unii s-ar putea întreba de ce copiii au nevoie de bunici și de familia extinsă. Nu este deloc un secret când oamenii spun „cu cât mai mult, cu atât mai bine”, fie că este vorba despre bunici sau familia extinsă.

Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de copii. Mătușile și unchii pot fi ca părinți secundari sau cei mai buni prieteni, în timp ce bunicii au un alt tip de iubire decât părinții înșiși.

Există întotdeauna o legătură diferită a fiecărui membru al familiei cu copilul și micuțul este cel mai avantajat în familia extinsă. El primește toate tipurile de iubire din partea tuturor.

► Citește și: Iubiți-vă nepoții! Sunt bucățică din voi.

Prin dragostea primită de la familia extinsă, această iubire suplimentară transformă copilul într-o persoană mai puternică și mai încrezătoare.

Construirea unui sistem de suport

Un studiu realizat de Universitatea Oxford a arătat că prichindeii care aveau o relație apropiată cu bunicii au avut mai puține probleme de ordin emoțional și de comportament. Acest lucru se datorează faptului că bunicii oferă stabilitate atunci când copilul trece prin ceva traumatic, cum ar fi divorțul părinților. În aceste momente, bunicii oferă copilului un sentiment de siguranță. Ei sunt întotdeauna alături de nepoții lor și astfel se creează o relație puternică. 

Uneori, unui copil îi este frică sau se simte incomod să vorbească cu părinții despre anumite situații, astfel că el apelează la bunici sau la familia extinsă pentru sfaturi. De asemenea, membrul familiei extinse poate discuta cu copilul despre cum ar putea aborda anumite subiecte cu părintele său. Bunicii și familia extinsă oferă un sentiment de securitate și continuitate în viața copilului.

► Citește și: Nimeni nu mi-a spus cât este de minunat să-l văd pe tata devenind bunic

Micuțul nu trebuie să se teamă de ceea ce i s-ar întâmpla dacă părinții nu ar fi prin preajmă pentru a-l ajuta într-o anumită situație. De obicei, bunicii și familia extinsă participă la evenimentele în care copilul are nevoie de susținere cum ar fi activitățile școlare sau absolvirea.

Când copiii înțeleg și își cunosc istoria familiei, ei tind să se simtă mai mult în controlul propriilor lor vieți. De exemplu, a ști cum a ajuns un bunic în orașul unde locuiește familia în prezent sau povești de la o mătușă/ unchi despre viața lor îl ajută pe copil să simtă că face parte din ceva mai mare decât el însuși. Învățarea despre viața din perioadele și generațiile anterioare, iar greutățile depășite îl ajută pe copil să învețe să facă față propriilor încercări și necazuri. Acesta este motivul pentru care copiii au nevoie de bunici și de familia lor extinsă.

► Citește și: Bunicii bunicesc. Nu sunt bone!

Este un fapt cunoscut că toată lumea îmbătrânește și nu rămâne tânără pentru totdeauna. Uneori, copiii discriminează generația mai în vârstă. A crește lângă bunici și lângă familia extinsă schimbă asta. Învață să aibă o relație cu generația mai în vârstă, să respecte oamenii vârstnici și chiar să se bazeze pe ei pentru sfaturi care îl vor ajuta pe copil pe termen lung. 

Protejează copiii de despresie

Un studiu realizat în 2014 la Boston College a arătat legătura între relațiile emoționale pe care le are un copil cu bunicii și ratele mai mici de depresie. Acest lucru este valabil mai ales la nepoții adulți. Dar această legătură funcționează atât pentru nepot și pentru bunici, cât și pentru membrii familiei extinse. Studiul a arătat că bunicii și familia extinsă l-au făcut pe copil mai fericit și mai stabil din punct de vedere emoțional.

► Citește și: Bunicii cred că își pot bucura nepoții doar dacă vin la ei încărcați. De-ar ști că este de ajuns să vină

De ce au nevoie copiii de bunici?

În general, copiii care au o relație cu bunicii și familia extinsă sunt mai fericiți și mai stabili din punct de vedere emoțional. Copiii au nevoie de bunici și familie extinsă nu doar pentru a putea spune că au „familie”, ci pentru că această familie oferă atât de mult sprijin, dragoste și momente memorabile. Ori de câte ori un copil simte că are nevoie de ajutor, sprijin, stabilitate și securitate, ar trebui să știe că familia lui este acolo pentru el.

Sursa



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!