Sari la conținut

Despre nevoia de atenție a preșcolarul tău, cu un terapeut de familie

Caca. Fund. Aceste cuvinte se aud tot mai des în casa noastră, în ultima perioadă. Fiul nostru care tocmai a împlnit 5 ani crede că orice are legătură cu aceste cuvinte este foarte amuzant.

Ca terapeut de familie, care a lucrat cu copiii mai bine de 10 ani și fiind mamă de 3, aud tot mai des astfel de observații, din partea copiilor.

Preșcolarii sunt niște pui de oameni adorabili care testează lucrurile în mod constant, încercând să-și dea seama de tot ce se întâmplă în jurul lor.
Acum, însă, copiii mici se adaptează la un nou tip de normalitate și încearcă să simtă controlul din viața lor.

► Citește și: În spatele copilului care primește tot ce vrea, stă un părinte care crede că n-a făcut suficient

La grădiniță, fiul meu a avut alți 10 copii de aceeași înălțime cu el. Avea un grup întreg de alți copii care gândeau la fel, vorbeau la fel și se jucau aceleași jocuri. Au comunicat prin intermediul jucăriilor, nu prin cuvinte.

Jocul este modul prin care copiii experimentează, exersează și stăpânesc lumea. Jocul este instrumentul prin care preșcolarii dezvoltă abilități cognitive, emoționale, sociale și fizice, în timp ce își construisc imaginația și creativitatea. A fi capabil să se joace este cel mai important lucru, pentru cei mici.

Până la vârsta de 5 ani, copiii au dezvoltat prietenii reale și au preferințe pentru anumite jocuri și pentru persoanele cu care aleg să se joace.

L-am sunat cu Facetime pe prietenul copilului meu și am luat parte la joaca lor prin telefon. S-au rostogolit amândoi pe podea, au chicotit și au râs împreună.

► Citește și: Cum educăm și disciplinăm copiii. Cei 16 pași esențiali

Apoi, desigur, l-am auzit pe fiul meu spunând “caca”, dar înainte să-i atrag atenția, l-am auzit pe Max, prietenul lui din conversația video care spunea “pipi, pipi”. Bineînțeles, râsetele au izbucnit. Copiii se simțeau ca în al nouălea cer.

Într-un fel, în mijlocul carantinei și în lipsa de școală, am uitat că ceea ce avea nevoie copilul meu de 5 ani era o joacă obișnuită cu prietenul lui.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta preșcolarul să-și mențină echilibrul, în această perioadă dificilă, și pentru a-și păstra calmul:

Jucați-vă împreună, în fiecare zi, ori de câte ori aveți ocazia

Nu trebuie să faci asta toată ziua. Treizeci de minute sunt suficiente. Cel mai important este să te joci după regulile prichindelului.

Trebuie să-i oferi copilului o conexiune prin joc, acasă, în condițiile lui. Când am început să petrec o oră în fiecare zi cu preșcolarul meu, am văzut că frustrările lui dispar, iar comportamentul lui se schimbă în bine.

► Citește și: 7 modalități de a-ți calma copilul, fără utilizarea ecranului

Atrage-i atenția

Data viitoare când copilul tău spune “caca”, spune-i: Hei, am nevoie de puțină atenție! Apleacă-te către el și pupă-l, gâdilă-l și îmbrățișează-l.

Răspunde-i la indicii și nevoi

Știm că este greu să te oprești din ceea ce faci când îl auzi pe cel mic că spune: „vino să vezi”, dar când un copil cere în mod pozitiv recunoaștere, oferă-i sentimentul de încredere și atată-i că este văzut și auzit. Acest lucru reduce comportamentul negativ care solicită atenție.

► Citește și: Învățarea abilităților sociale de către prichindelul tău: pașii spre succes

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!